Közélet

Zelenszkij: 24 percre lenne szükségem Trumppal

Több támogatást kért vasárnap Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államoktól, és meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről. Az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorában az ukrán elnök elmondta, mindössze 24 percre lenne szüksége ahhoz, hogy elmagyarázza Trumpnak, hogy ő sem tudja kezelni ezt a háborút.

Több támogatást kért vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól, és meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy akár amerikai katonák is belesodródhatnak egy szélesebb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem növeli a kijevi vezetésnek szánt támogatását.

UKRAINE-EU-DIPLOMACY-RUSSIA-WAR-CONFLICT
Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference with President of the European Commission in Kyiv on May 9, 2023. European Commission President Ursula von der Leyen arrived in Kiev on May 9, 2023, to mark Europe Day and show her support for Ukraine in the face of the Russian offensive, on the day Moscow commemorates the victory over Nazi Germany. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Volodimir Zelenszkij Ukrajna ukrán
Fotó: AFP

„Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat, önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni” – hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint.

Joe Biden amerikai elnök mintegy 106 milliárd dolláros pótköltségvetést sürget, amelynek nagy részét az ukrán vezetés támogatására szánnák, míg a maradék összeget Izrael, az indiai csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztanák meg.

A republikánus többségű képviselőház saját finanszírozási tervvel állt elő, és fogadott el a múlt héten, amely 14,3 milliárd dollár támogatást biztosít Izraelnek, de Ukrajna számára nem tartalmaz segélyeket.

Chuck Schumer, a szenátusban többségben lévő demokraták frakcióvezetője már jelezte, nem fog hozzájárulni, hogy napirendre kerüljön a republikánusok előterjesztése, az elnök pedig azt ígérte, megvétózza, ha elé kerül.

Zelenszkij a vasárnap sugárzott interjúban meghívta Ukrajnába a republikánus párti Donald Trumpot, aki indulni akar a 2024-es elnökválasztáson. A volt elnök élesen bírálta Washington kijevi vezetésnek nyújtott támogatását, és úgy fogalmazott, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül véget vetne a háborúnak.

Ha ide tudna jönni, 24 percre lenne szükségem arra, hogy elmagyarázzam Trump volt elnöknek, hogy nem tudja kezelni ezt a háborút

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, még ő sem tudna békét hozni Vlagyimir Putyin orosz elnök miatt.

 

Ukrán háború Egyesült Államok Donald Trump támogatás Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek