Közélet

Az izraeli háború 60. napja – a CIA nem engedi el Izrael kezét, élesedik Tel-Aviv konfliktusa Soros Györggyel

Az amerikai adminisztráció vezetői szoros kapcsolatban maradtak az izraeli vezetésen kívül Katar vezetőivel és az egyiptomi kormánnyal annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az Egyesült Államok folytatja a diplomáciai egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti tűzszünet felújítása, a túszok kiszabadítása és gázai segélyek növelése érdekében – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn. 

Fotó: AFP

Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtóértekezletén kijelentette, hogy 

az amerikai adminisztráció vezetői, köztük az elnök, a külügyminiszter és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szoros kapcsolatban maradtak az izraeli vezetésen kívül Katar vezetőivel és az egyiptomi kormánnyal annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra. 

Hozzátette, hogy a tűzszünet hétvégi megszakadásáért Washington a Hamászt teszi felelőssé, amely nem hajlandó további nőket elengedni, akik a korábbi fogolymegállapodás értelmében arra jogosultak lettek volna. Arról is beszámolt, hogy az amerikai fél állandó párbeszédben áll az izraeli illetékesekkel, hogy kifejezze, milyen lépéseket látna szükségesnek a gázai civilek védelme érdekében. Jake Sullivan elismerte, hogy történtek izraeli lépések a civilek tájékoztatására a műveleti területeket illetően. Arra viszont nem válaszolt, hogy azokat elégségesnek tartja-e. Ugyanakkor megállapította, hogy a Gázai övezet északi részében végrehajtott izraeli katonai lépések után az a legfontosabb lecke, hogy a polgári lakosságnak időt, erőforrást és valódi lehetőséget kell hagyni arra, hogy távozzanak. 

Jake Sullivan emellett beszámolt a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek bejuttatásának kiszélesítésére irányuló lépésekről. Szintén hétfőn Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy amerikai összegzés szerint még mintegy 220 amerikai állampolgár és több száz családtagja tartózkodik a Gázai övezetben. Megjegyezte, hogy korábban már több mint ezer ilyen amerikai el tudta hagyni a palesztin területet. A külügyi szóvivő azt is közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja az ENSZ-vizsgálatot a Hamász által izraeli nők és lányok ellen október 7-én elkövetett szexuális erőszak részleteinek felderítésére.

Izrael ENSZ-nagykövete ugyanakkor a hétvégén éles szavakkal bírálta a demokrata párthoz közel álló Soros Györgyöt, amiért palesztinpárti szervezeteket támogat. 

Gilad Erdan a Fox News Digitalnak adott nyilatkozatában szégyenteljesnek nevezte, hogy Soros György olyan szervezeteket segít, amelyek Izrael elpusztítását célozzák, de hozzátette, hogy nem lepi meg ez a fajta támogatási politika. Az izraeli diplomata megállapította, hogy a milliárdos évek óta támogat és pénzel olyan szervezeteket, amelyek Izrael elszigetelését, támogatásainak megvonását és szankciókkal sújtását célozzák. 


 

18:54

WHO: rohamosan romlik a helyzet Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint óráról órára romlik a helyzet a Gázai övezetben, miután az izraeli bombázások intenzívebbé váltak a terület déli részén is, Hán Júnisz és Rafah város környékén. Intenzív bombázások folynak az egész övezetben, most már a déli területeken is – mondta Richard Peeperkorn, a WHO Gázai övezeti képviselője újságíróknak videókapcsolaton keresztül.

17:19

Izrael kitart kimenekítési terve mellett a civil áldozatok növekvő száma ellenére

16:55

Az ENSZ BT-nek le kell állítania Izraelt – véli a katari emír

Tamím bin Hamad asz-Száni, a katari emír az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy kezdjenek valamit Izraellel a háború befejezése érdekében. Szerinte szégyen, hogy a nemzetközi közösség két hónapon keresztül tűrte, hogy Izrael nőket és gyerekeket mészároljon le Gázában.

14:14

UNICEF: csak a tűzszünet mentheti meg a gázai gyermekeket

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított biztonságos övezetek, amelyeknek az lenne a céljuk, hogy az ott élő civilek menedékre leljenek a harcok elől. Az ENSZ Gyermekalapja felhívta a figyelmet, hogy Izrael a megszálló hatalom, neki kell élelmet, gyógyszert és vizet biztosítania a Gázai övezetben. Kiemelték, hogy csak a harcok beszüntetése a megoldás a gyermekek megmentésére.

11:53

Izraeli háború: folytatódnak a harcok Gázában, a razziák Ciszjordániában

A Hamász terrorszervezet elleni háború hatvanadik napján tovább folynak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén, a razziák Ciszjordániában és a válaszcsapások a libanoni határnál – jelentették a katonai szóvivők Izraelben kedden.

09:54

Ürgeöntés Gázában: Izrael tengervízzel árasztaná el a gázai alagútrendszert

Izrael összerakott egy nagyméretű szivattyúrendszert, amivel az a céljuk, hogy tengervízzel árasszák el a Hamász Gáza alatt húzódó alagútrendszerét. Ezzel végérvényesen megsemmisítenék az alagutakat, és kiűznék az ott bujkáló terroristákat. Az Egyesült Államok már jelezte a fenntartásait a terv ellen. Amerikai tisztviselők szerint az elárasztás veszélyeztetné Gáza vízellátását, ami nem csak a Hamászra, hanem a civil lakosságra is végzetes lenne.

Központi Hírszerző Ügynökség Izrael CIA Hamász
Kapcsolódó cikkek