A brit kormány hétfőn a bevándorlási rendszerének a módosítását fogja bejelenteni, mivel az egyre növekvő migrációs nyomás hatalmas problémát jelent az ország gyengélkedő gazdaságára és a súlyos problémákkal küzdő szociális rendszerére nézve – írta a Reuters.

brit kormány
A brit kormány szerint a migránsok jelentős része nem járul hozzá a gazdasághoz, és csak a szociális rendszereket terhelik.
Fotó: AFP

A magas szintű bevándorlás már több mint egy évtizede uralja a brit politikai életet, s bár a Brexit egyik célja ennek kezelése lett volna, az Európai Unióból való kiválás csak tovább fokozta az Egyesült Királyság problémáit ezen a téren. Rishi Sunak miniszterelnök ezért nemrég bejelentette – főleg a Konzervatív Párt nyomására –, hogy kormánya nagyobb ellenőrzést és jelentős ellenlépéseket vezet be a migráció korlátozására.

A legális migráció szintjét vissza kell fogni, és meg kell állítani a jelenlegi rendszerrel való visszaéléseket. A bevándorlók száma túl magas, és ez egyre nagyobb problémát jelent hazánk számára

– olvasható a miniszterelnökség hétfői közleményében. Az Egyesült Királyságba irányuló éves nettó migráció tavaly 745 ezer fős rekordot ért el, és azóta is magas szinten maradt.

A Sunak-kormány az utóbbi hónapokban több kutatást is végrehajtott az országba érkező bevándorlók munkaerőpiaci jelenlétéről, ez pedig tragikus képet festett: a brit migránsok jelentős része ugyanis csak eltartott, és nem járulnak hozzá érdemi szinten a gazdasághoz.

Ennek ellenére a bejelentés komoly riadalmat keltett a kis- és középvállalkozói körökben, amelyeknek az elmúlt években súlyos dolgozói hiánnyal kellett megküzdeniük, mivel az ország munkaerőpiaca az Európai Unióból való kilépése és a blokkon belüli szabad mozgás megszűnése miatt erősen beszűkült. A migrációs korlátok most azokat a vállalkozásokat is fenyegethetik, amelyek sikeresen alkalmazkodni tudtak a Brexitet követő gazdasági körülményekhez.

A kormány ezt azzal próbálja ellensúlyozni, hogy az úgynevezett „hiányszakmák” listáján szereplő állások fizetésének alsó határát mintegy tízezer fonttal emelné meg évente, amihez támogatást is nyújtana a vállalkozásoknak.

Sunak kabinetje abban bízik, hogy ezzel több hazai munkavállalót és aktív bevándorlót tudnak bevonzani a hiányszakmákba. A Bank of England a múlt hónapban arról jelentett, hogy a vállalkozásoknál valamivel könnyebb a munkaerő-felvétel, azonban egyes ágazatokban továbbra is tartós a hiány – az új rendszer ezt a problémát célozná meg.

Újabb rekordot döntött a brit migránsok száma, drasztikus lépéseket ígér a brit kormány

Rishi Sunak brit miniszterelnök drákói szigort ígér a migrációs hullám megfékezésére, a Ruandába történő kitoloncolási tervet egyelőre jegelik.