Közélet

Irán állhat a húszik támadásai mögött

A jemeni lázadók régóta bírják Teherán támogatását, a Vörös-tengeren végrehajtott támadások pedig lehetetlenek iráni segítség nélkül.

Az Egyesült Államok szerint Irán alapvetően érintett a kereskedelmi hajózás elleni húszi támadások kitervelésében, és figyelmeztette Teheránt a lehetséges válaszlépésekre is.

A Fehér Ház titkosítás alól feloldott hírszerzési jelentésekre hivatkozva állítja, hogy a húszik támadásaihoz iráni monitoringrendszerek biztosítják az információkat. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Adrienne Watson pénteken kifejtette, hogy Irán mélyen érintett a támadások kitervelésében a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók ellen, és a húszik csak az iráni taktikai hírszerzés segítségével képesek végrehajtani a támadásokat.

Cargo Ships Off Israeli Coast After U.S. Plans Multinational Coalition To Halt Red Sea Attacks
Kereskedelmi hajók a Földközi-tengeren. Fotó: NurPhoto via AFP

A Biden-adminisztráció mindemellett további lépéseket mérlegel a világkereskedelmet megbénító húszi támadásokra válaszul, melyek azzal fenyegetnek, hogy kiszélesítik Izrael és a Hamász háborúját más közel-keleti országokra is, és akár az Egyesült Államokat is belerántják a harcokba. Amerikai tisztviselők azt sem zárják ki, hogy csapást mérnek az akciókért felelős húszikra, ám John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő szerint az Egyesült Államok nem fogja előre jelezni a csapásokat – írja a Financial Times.

Az Egyesült Államok két repülőgép-hordozó vezette csapásmérő csoportot vezényelt a térségbe október 7-e óta, és növelte a régióban állomásozó csapatai számát is. Watson arról is beszélt pénteken, hogy intenzív megbeszéléseket folytatnak partnereikkel és szövetségeseikkel a lehetséges válaszokról.

A húszik ugyanakkor a héten azt jelezték, hogy 

a támadások mindaddig folytatódnak, amíg Izrael folytatja a háborút a Hamász ellen. 

A jemeni lázadók legalább 15 óceánjárót támadtak meg november 18-a óta, válaszul Izrael gázai hadjáratára. Mindennek hatására hajók sokasága döntött úgy, hogy elkerüli a Vörös-tengert útja során, ami mintegy 5000 kilométeres kerülőt jelent.

A Pentagon a héten közölte, hogy nemzetközi erőt hoz létre a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal védelme érdekében. Az amerikaiak szerint a húszikat Irán támogatja, és a lázadók taktikáján is Teherán keze nyoma érezhető. A jemeni fegyveresek iráni KAS-04-es drónokat is használnak támadásaikhoz, de Washington szerint a csoport iráni középtávolságú ballisztikus rakétákkal Izrael ellen is indít támadásokat.

 

Vörös-tenger Egyesült Államok háború húszik Irán
Kapcsolódó cikkek