Közélet

A háború előtti szinten az ukrán gabonaexport

A Fekete-tengeren már szabad az út az ukrán gabona előtt, miután az orosz flotta már nem képes a blokád fenntartására.

Az ukrán mezőgazdasági a fekete-tengeri gabonafolyosón már közelíti a háború előtti volument, miközben a szállítmányok biztosítása is egyre olcsóbb – közölte szerdán az ukrán gazdaszövetség elnöke, Leonyid Kozacsenko.

A gazdaszövetségi elnök felidézte, hogy a háború előtt az ukrán gabonaexport nagy része a Fekete-tengeren keresztül történt, és a mértéke havi 7,5-8 millió tonnát tett ki, amit már sikerült ismét elérni, jóllehet Nyikolajev és Herszon kikötője továbbra sem működik.

Odessa,,Ukraine,-,August,9,,2021:,Loading,Grain,Into,Holds
Fotó: Elena Larina / Shutterstock

Kozacsenko felidézte, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó védelme érdekében Ukrajna új fegyverrendszereket helyezett üzembe a tenger partjainál, és több ellenséges célpontot is eltaláltak – írja az E. Pravda című ukrán gazdasági lap. A gazdavezér méltatta Nagy-Britannia segítségét a szállítmányok biztosítása terén.

A britek azon bejelentése, hogy az ország képes katonai repülőkkel kísérni a brit óceánjárókat, szintén segített az export helyreállításában. 

A biztosítások ára egyre közelebb van a békeidőkben megszokotthoz, míg kezdetben a szállítmányok értékének 7 százaléka volt a díj, ma már csak 1,25 százalék.

Kozacsenko hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az export helyreállítása az ukrán gazdák számára, mivel a logisztikai költségek emelkedése miatt sokan csökkentették az őszi búza vetését. Mint mondta, sok kis- és közepes gazda próbálkozott a kivitel önálló megoldásával. Tudomása szerint mintegy 1500 új exportvállalkozás született, melyek korábban vasúton vagy kamionon exportáltak, míg a nagy vállalkozások a Közel-Keletre, Kínába vagy Indiába küldték terményeiket.

 

gabonafolyosó ukrán gabona háború gabonaexport
Kapcsolódó cikkek