Közélet

Az orosz-ukrán háború 674. napja – Kiűzték Krímből az orosz fekete-tengeri flottát

A tengeri győzelmek sovány vigaszt jelentenek a szárazföldi ellentámadás kudarca mellett. Azonban gazdasági szempontból fontos lehet az orosz blokád megtörése a tengeren.

Az orosz fekete-tengeri flotta nincs többé biztonságban a Krím félszigeten, miután a héten a félsziget keleti partján található Feodoszija kikötőjében is találat ért egy orosz partraszálló hajót. Ezzel az Oryx adatai szerint már legalább 20 hajót vesztett Oroszország a háború kitörése óta, köztük a flotta zászlóshajóját, a Moszkva rakétacirkálót, tengeralattjárókat és más egységeket.

Fotó: Handout

Az áttörést a tengeren főként a brit Storm Shadow és a francia Scalp rakéták hozhatták meg az ukránok számára, ezek fenyegetést jelenthetnek a félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-hídra is, amely a szárazföldi csapatok utánpótlása szempontjából is kulcsfontosságú. Az ukrán tengeri sikereket még figyelemre méltóbbá teszi, hogy Ukrajna nem rendelkezik erős haditengerészettel, ugyanakkor 

a javarészt szárazföldön dúló háború kimenetelében aligha hoz fordulatot az orosz flotta kiűzése a Krímből.

Az ukrán gabonaexport blokádját feloldó műveletek azonban gazdasági szempontból fontosak lehetnek, miután júliusban Oroszország kilépett a gabonakivitelt lehetővé tevő, török és ENSZ-közvetítéssel létrehozott gabonaalkuból.

Miután szeptemberben Ukrajna csapást mért az orosz flotta szevasztopoli támaszpontjára, a hajóhad Feodoszijába és a Fekete-tenger keleti partján található Novorosszijszkba helyezte át a bázisát – írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy augusztusban még az utóbbi helyszínen is képes volt Ukrajna elpusztítani egy partraszálló hajót, tengeri drónok segítségével.

Oroszország most a Georgiához tartozó, ám orosz megszállás alatti Abháziában tervez támaszpontot létrehozni, azonban ennek elkészülte évekig is tarthat. Georgia tiltakozik az orosz tervek ellen.

Noha a legutóbbi, Feodoszija elleni csapás kapcsán sem Ukrajna, sem Nagy-Britannia nem erősítette meg, hogy a támadást Storm Shadow rakétákkal hajtották végre, Grant Shapps brit hadügyminiszter üdvözölte a fejleményeket az X-en.

 

18:41

Moszkvában már kész a lista az elkobozandó nyugati vagyonról

 A Kreml pénteken figyelmeztette a nyugatot, hogy készen áll egy orosz lista az amerikai, európai és egyéb külföldi vagyonról, amelyet elkoboznak, ha a legfejlettebb ipari országok, a G7 vezetői úgy döntenek, hogy lefoglalják az orosz jegybank tartalékaiból befagyasztott háromszáz milliárd dollárt. (Egy dollár 345 forint.)

A G7-ek februárban vitatják meg, milyen jogi lehetőség van a befagyasztott orosz vagyon elkobzására, ami Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint „lopásnak” minősülne, sértené a nemzetközi jogot, és aláásná a tartalékvalutákat, a globális pénzügyi rendszert és a világgazdaságot.

18:00

Azonosítatlan repülő tárgy érkezett Lengyelországba Ukrajna felől

Lengyel jelentések szerint péntek reggel egy azonosítatlan repülő tárgy lépett be a NATO-tagállam légterébe. A légvédelem radarjai folyamatosan nyomon követték a tárgyat attól a pillanattól kezdve, hogy áthaladt a határ fölött egészen addig, amíg eltűnt a jel.

13:36

A háború legnagyobb légicsapását hajtotta végre Oroszország

A háború kezdete óta az egyik legnagyobb légicsapást hajtotta végre Oroszország pénteken, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint mintegy 110 rakéta és drón célozta Ukrajnát, melyek többségét az ukrán államfő szerint sikerült elhárítani.

Az ukrán elnök elmondta, hogy a támadás szülészeti osztályt, oktatási intézményeket, lakóházakat és egy bevásárlóközpontot is eltalált, és a halálos áldozatok száma legalább 13 a The Guardian tudósítása szerint.

12:01

A vártnál jobban csökkent idén az orosz olajtermelés

08:30

Több mint tizenkétezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Magyarország területére december 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6686 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6126 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta pénteki közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 85 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ukrajna Novorosszijszk orosz flotta orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek