Közélet

A Leopard harckocsik bütykölése nem segíti az ukrán védekezést

A német harckocsik javítása nagyon sokáig tart, a német törvényhozás szerint sürgős intézkedésre van szükség a pótalkatrészek helyzetének gyors javítása érdekében.

Nyilvánvalóan hiányoznak a javításhoz szükséges alkatrészek a Leopard harckocsi javításához. A Németországból szállított modern Leopard 2A6 fő harckocsik közül nagyon keveset használnak még Ukrajnában. 

A Ukrainian tankist prepares a tank Leopard 1A5 on a snow-covered ground not far from the front line in Kharkiv region on November 24, 2023. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov/AFP

Sebastian Schäfer Zöld Párt vezetője ezért gyorsabb lépésekre szólított fel, hogy tegyék ismét működőképessé a harci eszközöket. A Bundestag költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja azt írta az érintett fegyvergyártó cégeknek, a Rheinmetallnak és a Krauss-Maffei Wegmann-nak, hogy 

Sajnos megállapítható, hogy a leszállított harckocsiknak csak nagyon kis része használható még fel.

A Handelsblatt beszámolója szerint a politikus azt írta, hogy a javítás nagyon sokáig tart, mert a litván javítóműhely közlése szerint hiányoznak a megfelelő alkatrészek. Schäfer még karácsony előtt Boris Pistorius védelmi miniszterrel ellátogatott a műhelybe is . „Sürgős intézkedésre van szükség a pótalkatrészek helyzetének gyors javítása érdekében” – áll a német sajtóügynökség rendelkezésére álló levélben.

Ezenkívül az ukrán hadsereg javítási kísérletei további károkat okoztak a harckocsikban, illetve meg kell vizsgálni hogy milyen pluszképzést kell adni a szerelőknek.

Hosszas mérlegelés után a német kormány márciusban összesen 18 darab Leopard 2 harckocsit adott át Ukrajnának a Bundeswehr, a német hadsereg készletéből. A szállítás az orosz támadás elleni segély része. A járművekben jelentős amortizáció van a használatuk miatt – írja a német lap.  

Volodimir Zelenszki ukrán elnök szerint a Nyugat elvesztette a helyzet sürgősségének érzését Ukrajna kapcsán, míg az ukránok közül egyre kevesebben érzik egzisztenciális veszélynek a háborút. Mindemellett elismerte, hogy a tavalyi év nem sikerült úgy, ahogy azt szerették volna, ezért tovább tarthat a vártnál az ország felszabadítása, de az csak egy érzés, hogy Putyin nyerésre állna. Zelenszkij a brit katonai hírszerzésre hivatkozva felhívta a figyelmet a jelentős orosz veszteségekre, amik jövőre akár a félmillió főt is meghaladhatják.

Németország még több Leopard harckocsit küld Ukrajnába

Josep Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még bízik benne, hogy az EU képes lesz tartani a lőszerszállítási célját.

 

Németország Ukrajna harckocsi
Kapcsolódó cikkek