Közélet

Németország még több Leopard harckocsit küld Ukrajnába

Borrell pedig még bízik benne, hogy az EU képes lesz tartani a lőszerszállítási célját.

Ukrajna támogatására 32 Leopard harckocsi beszerzéséről egyezett meg a Rheinmetall fegyvergyártó vállalattal a német kormány. A hadiipari cég keddi, düsseldorfi bejelentése szerint a Leopard 1A5 típusáról van szó.

A régebbi típusú tankokat jövőre adják át Ukrajnának, előtte azokat a Rheinmetall két németországi gyárában készítik elő. A vállalkozástól korábban Hollandia és Németország is rendelt 14 darab újabb típusú, 2A4-es Leopard harckocsit Ukrajnának, amiket szintén jövőre adnak át. Ukrajna a német hadseregtől (Bundeswehr) és más NATO-tagállamoktól is kapott Leopardokat.

Armed Forces Media Day
Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa Picture-Alliance via AFP

Noha felmerültek kételyek azzal kapcsolatban, hogy az képes-e teljesíteni vállalását 1 millió tüzérségi lőszer Ukrajnába szállításáról, Josep Borrel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben igyekezett ezeket eloszlatni.

A diplomata szerint továbbra is az a cél, hogy egymillió darab lőszert szállítson a közösség Ukrajnának, ami ambiciózus, de dolgoznak rajta. A főképviselő az uniós tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elárulta, hogy 

a megcélzott mennyiség mintegy 30 százalékát már sikerült elérni, ez a mennyiség a készletekből, illetve a megrendelések átirányításából származik, mivel az európai ipar sokat exportál harmadik országokba.

Borrell arra kérte a tagállamokat, hogy irányítsák át a megrendeléseket, változtassák meg a prioritást, hogy elsőbbséget biztosítsanak az Ukrajnának szánt termelésnek. Hozzátette, hogy a közös beszerzés keretében 20 ezer darab lőszert rendeltek meg, amelyeket idén és jövőre kell leszállítani.

Az EU kiképzési missziójáról szólva elmondta, hogy már 30 ezer katona részesült a megfelelő képzésben, amit további is követhet a közeljövőben.

 

Leopard rheinmetall Ukrajna orosz-ukrán háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek