Közélet

Zelenszkij: tévedés, hogy Putyin nyerésre áll, de a vélekedés könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat

Az ukrán elnök újévi interjújában arról is beszélt, hogy Putyin érzi a gyengeséget, mint egy vérszagot kapott állat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühös, de nem ellenségei sikerei – amiből ő nem sokat lát –, de még csak nem is az ukrán hadsereg előrenyomulásának hiánya miatt, hanem szövetségeseire, akiknek a részéről megingott a támogatás és honfitársaira, akik elhagyják az országot – derül ki az ukrán államfő egy interjújából.

Az Economistnak nyilatkozó politikus szerint a Nyugat elvesztette a helyzet sürgősségének érzését Ukrajna kapcsán, míg az ukránok közül egyre kevesebben érzik egzisztenciális veszélynek a háborút. Mindemellett elismerte, hogy a tavalyi év nem sikerült úgy, ahogy azt szerették volna, ezért tovább tarthat a vártnál az ország felszabadítása, de az csak egy érzés, hogy Putyin nyerésre állna.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky Year-end Press Conference In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.Ukrainian President Volodymyr Zelensky is speaking during his year-end press conference in Kyiv, Ukraine, on December 19, 2023, amid Russia's invasion of Ukraine. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Zelenszkij a brit katonai hírszerzésre hivatkozva felhívta a figyelmet a jókora orosz veszteségekre, amelyek jövőre akár a félmillió főt is meghaladhatják. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi évben Oroszország egyetlen ukrán várost sem foglalt el, miközben Ukrajna megtörte a fekete-tengeri blokádot. Azonban beszélt annak a veszélyéről is, hogy 

a negatív felfogás könnyen valósággá, önbeteljesítő jóslattá válhat, különösen, ha Kijev szövetségesei emiatt nem adnak elegendő támogatást a háború megnyeréséhez.

Ráadásul a belföldi választások miatt Amerika és számos európai ország figyelme is lankad, így Zelenszkijnek minden eddiginél nehezebb dolga van szövetségesei meggyőzése során. Az ukrán elnök fő üzenete azonban nem változott: Ukrajna támogatásával Európa önmagát védi, miközben Putyin érzi a gyengeséget, mint egy állat, ugyanis az orosz elnök egy állat, amely vérszagot érez, és fel fogja falni Európát az unióval, a NATO-val, a szabadsággal és a demokráciával egyetemben.

A tárgyalásos rendezés kérdése kapcsán Zelenszkij elmondta, hogy nem lát erre szándékot Oroszország részéről, helyette légitámadások sorozata érkezik az ország minden tája ellen. Ha pedig igazak azok a nyugati sajtóban megjelent hírek, melyek szerint Oroszország befagyasztaná a konfliktust, az inkább csak a gyengeség jele, 

a szünetet Oroszország csak a következő támadás előkészítésére használná.

Az ukránok idei céljairól szólva Zelenszkij keveset árult el, de Krímet és a Fekete-tengert nevezte meg, mint a háború középpontját az idén. A területen aratott győzelem nemcsak katonai, de propagandacélokból is fontos lenne, és elmondása szerint az orosz flotta hajóinak elsüllyesztésével Ukrajna már most is fontos sikereket arat a térségben.

Azonban  Zelenszkij figyelmeztetett arra is, hogy az ukrán sikerek nagyban függnek a Nyugatról érkező támogatásoktól, így például attól, hogy Kijev kap-e a német Taurus rakétákból. A fegyver lehetővé tenné a Kercsi-híd elpusztítását, gyakorlatilag elvágva a Krím félszigetet Oroszországtól. A front más területein elérendő célokról azonban még kevesebbet hajlandó elárulni, márcsak azért is, mert a 2023-as ukrán ellentámadás előtti túlzott elvárások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy most sokan az ukrán haderő kudarcáról beszélnek.

Azonban nemcsak a Nyugatnak kell mozgósítania az erőforrásait, hanem ez a feladat elsősorban Ukrajnát terheli az államfő szerint, aki arról is beszámolt, hogy Ukrajna dolgozik saját gyártókapacitásának kiépítésén, számolva azzal, hogy Nyugatról nem érkezik támogatás. Azonban a belpolitikára váltás azt is jelenti, hogy meg kell változtatni az alkotmányt és a törvényeket, és választásokat kiírni a háború ellenére. Ám ekkor szerinte az ellentámadást és a megszállás megszüntetését el lehet felejteni.

 

háború Ukrajna Zelenszkij Oroszország Putyin
Kapcsolódó cikkek