Közélet

Az USA helyteleníti az izraeli miniszterek nyilatkozatait a palesztinok Gázán kívüli letelepítéséről

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma bírálta Bezalel Smotrich és Itamar Ben-Gvir izraeli miniszterek legutóbbi nyilatkozatait, amelyek a palesztinok Gázán kívüli letelepítését szorgalmazták.

A kitelepítést szorgalmazó miniszterek megjegyzései alátámasztják az arab világ nagy részében azt a félelmet, miszerint Izrael ki akarja űzni a palesztinokat azokról a földekről, ahol egy jövőbeli államot akarnak építeni, megismételve a palesztinok tömeges kifosztását, amikor Izrael 1948-ban létrejött – írja a Reuters.

Az izraeli miniszterek pánikot keltenek a lakosok körében is az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint.
Fotó: AFP

Smotrich pénzügyminiszter, Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök jobboldali koalíciójának egyik vezető személyisége vasárnap

felszólította a gázai palesztin lakosokat, hogy hagyják el az ostromlott területet.

Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azt is elmondta, hogy a gázai háború lehetőséget kínál a gázai lakosok migrációjának ösztönzésére.

Ez a retorika lázító és felelőtlen. Izrael kormánya többször és következetesen azt mondta nekünk, beleértve a miniszterelnököt is, hogy az ilyen kijelentések nem tükrözik az izraeli kormány politikáját

– áll a külügyminisztérium közleményében. Hozzátették, hogy álláspontjuk szerint az ilyen kijelentéseket azonnal abba kell hagyni.

Az izraeliek alig több mint tizede szeretné Netanjáhút elnöknek a háború után

Az izraeliek mindössze 15 százaléka akarja, hogy Benjamín Netanjáhú miniszterelnök hivatalában maradjon a Hamász elleni, Gázai övezetben zajló háború befejezése után.

 

 

izraeli háború gáza palesztin kitelepítés
Kapcsolódó cikkek