Közélet

Az izraeli háború 117. napja – az USA és Németország se küld már pénzt a botrányos ENSZ-ügynökségnek, a törökök és az EU még igen

Az ENSZ-szervezetek közös felhívást fogalmaztak meg: a világ nem fordíthat hátat Gázának. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az ENSZ fő humanitárius szervezeteinek vezetői kedden arra kérték a nemzetközi közösség tagjait, hogy folytassák a szervezet palesztin ügyekért felelős ügynökségének (UNRWA) finanszírozását.

A világ nem hagyhatja magára Gázát!

– áll a közös nyilatkozatban, amelyet tucatnyi ENSZ-ügynökség vezetője írt alá, köztük a menekültügyekért felelős ügynökség (UNHCR) főbiztosa, Filippo Grandi és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, 

izraeli háború
Fotó: Said Khatib / AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is. „Azok a vádak, hogy az UNRWA több alkalmazottja is részt vett az október 7-i Izrael elleni kegyetlen támadásokban, egyszerűen borzalmasak – áll a közleményben. – Mindazonáltal nem szabad akadályoznunk egy egész szervezetet abban, hogy teljesítse a megbízatását, és olyan embereket szolgáljon, akiknek kétségbeesetten szükségük van rá.” 

Az ENSZ-ügynökség dolgozóiról szóló feltételezések megjelenése után számos ország jelentette be, hogy felfüggeszti támogatását. 

  • Az Egyesült Államok mellett a többi között 
  • Németország, 
  • Franciaország, 
  • Nagy-Britannia, 
  • Olaszország, 
  • Japán és 
  • Kanada hozott ilyen döntést. 

Néhány állam viszont azt közölte, hogy az UNRWA-nál zajló vizsgálat idején is folytatja a gázai palesztinok segélyezését, 

így Norvégia, Törökország, Írország, valamint szervezetként az is. 

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hangsúlyozta, hogy át kell tekinteni a szervezetet és annak működését Gázában, valamint az alkalmazottakkal kapcsolatos eljárásokat. Hozzátette, hogy azokat, akik bűncselekményt követtek el, el kell számoltatni.  

Az UNRWA már megszüntette az Izrael elleni támadásban Tel-Aviv szerint érintett emberek szerződését, és vizsgálatot is kezdeményezett – jelentette be a szervezet. Az ügynökség a Jordániában, Libanonban, Szíriában, Ciszjordániában és a Gázai övezetben regisztrált mintegy 5,6 millió palesztin menekült támogatásán, védelmén és legalapvetőbb szükségleteik fedezésén dolgozik.  

Az első, az UNRWA-t bűnrészességgel vádló izraeli jelentés a múlt hét végén jelent meg, ekkor annyi derült ki, hogy az ENSZ Palesztin Ügynöksége vizsgálatot indított több alkalmazottjával szemben, mert állítólag részt vettek a Hamász október 7-i mészárlásában. A későbbi hírek 12 megvádolt ENSZ-alkalmazottról szóltak, akikkel szemben szigorú büntetések kiszabását ígérte a világszervezet főtitkára.

 

izraeli háború UNRWA terror
Kapcsolódó cikkek