Közélet

Az orosz-ukrán háború 686. napja – észak-koreai rakétákkal támadtak az oroszok

Az Egyesült Államok szerint Oroszország észak-koreai rakétákkal támadta meg Ukrajna területét. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

A Fehér Ház közlése szerint Oroszország több, Észak-Koreából származó rakétát lőtt ki Ukrajnára január 6-án, ezért az Egyesült Államok követelni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsánál Oroszország felelősségre vonását. Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták Oroszországba irányuló nyilvánvaló exportja sérti az ENSZ törvényét – olvasható a The Guardian oldalán.

Fotó: STR

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Ausztrália, Németország, Kanada és más partnerországok közös nyilatkozatot adtak ki: „Mélyen aggódunk az együttműködés biztonsági következményei miatt Európában, a Koreai-félszigeten és az egész indo-csendes-óceáni térségben, és szerte a világban (...) 

A lehető leghatározottabban elítéljük Észak-Korea exportját és ballisztikus rakétáinak Oroszország általi szállítását, valamint azt, hogy Oroszország ezeket a rakétákat Ukrajna ellen használja.”

Egy űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun

A rakétatechnológia iránt nagy érdeklődést mutató Kim Dzsongun a távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A hétfői támadások a többi között Zelenszkij szülővárosát is érintették. „Ukrajna nem fogja válasz nélkül hagyni Oroszország legutóbbi súlyos csapásait” – közölte videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő azt nyilatkozta, hogy 

a terrorállam határozottan meg fogja érezni a válaszunkat.

Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna több területe ellen, a légicsapások számos lakó- és ipari létesítményben károkat okoztak, többen meghaltak és sokan megsebesültek. Támadások érték Harkiv, Zaporizzsja és Hmelnickij megyét, valamint Zelenszkij szülővárosát, Krivij Rihet is. Továbbá hétfőről keddre virradó éjszaka is mintegy 61 robbanást jelentettek  a határ menti Szumi megye nyolc közösségében.

Zelenszkij a tervek szerint a jövő héten különleges beszédet tart a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF). Jelenleg a közel-keleti konfliktus uralja az éves fórumot, amelyet idén a bizalom újjáépítése témában tartanak.  

 

20:47

Civil áldozattal járó bombázást hajtottak végre az oroszok

Az orosz erők szerdán két irányított légibombát lőttek ki Vilhuvatka falura Harkiv megye Kupiansk kerületében. A támadásnak civil áldozata is volt – közölték a helyi tisztviselők.

18:59

Kijev szerint legalább huszonöt ukrán újságírót tartanak fogva Oroszországban

Legalább 25 ukrán újságírót tartanak fogva jelenleg Oroszországban – hozta nyilvánosságra szerdán Jaroszlav Jurcsisin, az ukrán parlament szólásszabadsággal foglalkozó bizottságának elnöke. A képviselő hangsúlyozta, hogy a civilizált hadviselés szabályai szerint eleve nem lett volna szabad elfogni újságírókat, mert ők civilek, akik nem vesznek részt harci cselekményekben.

17:17

Zelenszkij: Putyin addig nem nyugszik, amíg le nem rombolja Ukrajnát

Putyin nem vet véget a háborúnak – erről Zelenszkij szerdán Vilniusban beszélt újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Gitanas Nauseda litván elnökkel. Az ukrán államfő szerint országa partnerei nem követelik Kijevtől a háború befagyasztását.

16:36

Az ukránok hét kétségbeesett támadását verte vissza az orosz hadsereg

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukránok hét alkalommal is megpróbáltak áttörni a fronton Donyecknél, de minden rohamot sikerült visszaverniük. Állításuk szerint majdnem ezer ukrán katonát öltek meg a harcokban, illetve a Nyugatról kapott fegyvereket is megsemmisítették.

15:53

Mindent elsöprő hadműveletet követel az orosz lakosság a hadseregtől

Egyre nagyobb az elégedetlenség az orosz lakosságban a december 30-i ukrán támadás óta. Ezen a napon az ukránok rakétát lőttek ki az oroszországi Belgorod megyére, ezzel több mint két tucat civilt öltek meg és 100 másikat megsebesítettek. Az orosz nacionalisták azt követelik Putyintól, hogy a hadsereggel foglalja el Harkiv megyét, hogy többet ne támadhassák meg az ukránok Oroszország területét.

13:27

A lengyel határblokád egymilliárd dollár veszteséget jelent Ukrajnának havonta

Nagyon fáj Ukrajnának a lengyel határblokád. A lengyelországi fuvarozók már hónapok óta akadályozzák az áruforgalmat az ukrán-lengyel határátkelőkön, csak novemberben 860 millió dolláros veszteséget okoztak. Jelenleg még három átkelőn korlátozzák a forgalma a fuvarozók.

13:09

Váratlanul Litvániába utazott Zelenszkij, további európai segélyekért kampányol

Az ukrán elnök előre be nem jelentett látogatásra érkezett Litvániába, majd továbbutazik Lettországba és Észtországba. Zelenszkij az uniós integrációról és további európai segítségről tárgyal a balti körúton.

Ukrajna Zelenszkij Oroszország
Kapcsolódó cikkek