A növekvő költségek, az környezetvédelmi politikája és az olcsó élelmiszerimport miatt dühös belga gazdák kedd délutántól legalább 36 órára blokád alá akarják venni az ország második legnagyobb kikötőjét, a zeebruggei konténerkikötőt – számolt be a De Tijd gazdasági napilap a szervezőkre és a rendőrségre hivatkozva.

Farmers take their tractors to the A12 road in Meise to head for Brussels, a protest organised on Monday 29 January 2024. Farmers protests across Europe are growing as they demand better conditions to grow produce and maintain a proper income. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP)
Belgiumban is az utakra vonultak az elégedetlen gazdák.
Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / AFP

A blokád 14 órakor kezdődik, és legalább szerda estig tart majd. 

A kikötői hatóság szóvivője nem tudta megmondani, hogy az akció pontosan mit jelent majd a számukra,

csak azt, hogy erről értesítették a rendőrséget. Németország, Franciaország és Litvánia után Belgiumban is az utakra vonultak a gazdák tisztességes jövedelmet követelve. Hétfőn lezárták az ország déli részén lévő autópályákat, kedden reggel fennakadásokat okoztak a forgalomban a holland határ közelében, és traktorkonvoj tartott a kikötő felé. Bejelentették azt is, hogy Alexander De Croo kormányfő kedden tárgyalóasztalhoz ül a gazdák képviselőivel.

FRANCE, Limoges January 29, 2024, blockade of the A20 at Boisseuil in Limoges southern commercial zone. The FNSEA and Jeunes Agriculteurs unions called for a siege of Paris and a blockade of the main freeways from 2pm this Monday, after failing to get a satisfactory response from the government s announcements, for all farmers unions. In particular, they are calling for a simplification of environmental standards, better remuneration and the introduction of levers to compensate for the taxation of non-road diesel fuel. Photography for Victoria Valdivia Trigo / Hans Lucas.FRANCE, Limoges 29 janvier 2024, blocage de la A20 a Boisseuil dans la zone commerciale sud de Limoges. Les syndicats FNSEA et Jeunes Agriculteurs, ont appele a un siege de Paris et un blocus des principales autoroutes a partir de 14 heures ce lundi, apres n avoir pas obtenu de reponse satisfaisante des annonces du gouvernement, pour l ensemble de syndicats des agriculteurs. Ils reclament notamment une simplification des normes environnementales, de meilleures remunerations ou la mise en place de leviers pour compenser la taxation du gazole non routier. Photographie pour Victoria Valdivia Trigo / Hans Lucas. (Photo by Victoria Valdivia / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fokozódik a gazdák nyomása az európai kormányokra.
Fotó: Victoria Valdivia / Hans Lucas / AFP

Fokozzák a nyomást a gazdák a francia kormányra is. A válságból kivezető utat kereső Emmanuel Macron elnök a Reuters beszámolója szerint tudatta az Európai Bizottsággal, hogy 

ilyen körülmények között lehetetlen befejezni a kereskedelmi megállapodást a Dél-amerikai Közös Piaccal (Mercosur).

Ezt különösen ellenezik a francia gazdák, mert szerintük újabb olcsó élelmiszerimportot szabadítana rájuk, amely ráadásul nem is felel meg az uniós előírásoknak.

Párizs korábban is többször hangoztatta fenntartásait a megállapodással kapcsolatban, amelynek a szövegéről húszévnyi tárgyalás után 2019-ben egyeztek meg, de azóta is maradtak nyitott kérdések, Argentína és Brazília például az ősszel 12,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást követelt az EU-tól.

A farmer walks past lined-up tractors, holding a stuffed beet and pulling a toy tractor waving a French flag, as farmers coming from Meuse and Moselle block the A4 highway, near Jossigny, east of Paris on January 30, 2024 amid nationwide protests called by several farmers unions on pay, tax and regulations. Farmers protests across Europe are growing as they demand better conditions to grow produce and maintain a proper income. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
A francia kormány mindent megtesz a gazdák megbékítése érdekében.
Fotó: Bertrand Guay / AFP

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy Franciaország még a héten döntést akar az Európai Unió mezőgazdaságot érintő környezetvédelmi szabályozásainak módosításáról, hogy segítséget nyújthasson az ország termelőinek.

A kormány eddig nem tudta megbékíteni a gazdákat, de Gabriel Attal miniszterelnök kedden tesz egy újabb próbálkozást, a törvényhozás alsóházában ismerteti majd a kabinet prioritásait.