Közélet

Európa-szerte terjeszkednek az ukrán fuvarosok

Humanitárius fuvar mellett terjeszkednek az ukrán fuvarok. A lengyel és a szlovák fuvarozókhoz hasonlóan a magyar fuvarozók is demonstráltak.

A fuvarozók azt tervezték, hogy 2023-as esztendő végéig maradnak, de tíz nap után mégis felhagytak a demonstrációval a záhonyi határátkelőnél – írja a SZON.hu.

Záhony, 2015. október 22.
Magyarországról kilépő kamionok Záhonyban, a magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen 2015. október 22-én.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila/MTI

 

A lengyel és a szlovák fuvarozókhoz hasonlóan december 11-étől a magyar fuvarozók is demonstráltak, a záhonyi határátkelőhelynél igyekeztek lassítani a forgalmat, hogy elégedetlenségüket kifejezzék. Mindezt az okozta, hogy miután az ukrán áruszállítók megjelentek az uniós piacon.

Az 2022-ben megállapodást kötött Ukrajnával és Moldáviával, hogy a humanitárius szállítások forgalma biztosított legyen. A közúti szállítás megkönnyítésére jött létre a megállapodás, mostanra azonban az ukrán fuvarozók nem csupán éltek a lehetőséggel, hanem terjeszkedési szándékkal is jelen vannak az európai, illetve a hazai piacon. 

Szamosfalvi Károly, a demonstráció főszervezője elmondta, megtették, amit a lehetőségek engedtek, felhívták a figyelmet a médián keresztül a hazai és európai uniós közegekben a brüsszeli döntéshozók elhibázott intézkedéseinek következményére. Ignácz József Péter, a demonstráció támogatója szerint a nemzetközi árufuvarozási engedélyek alapesetben figyelembe veszik az unió tagországainak eltérő gazdasági és szabályozási rendszerét, és ezeket úgy állítják ki, hogy egy ország se szenvedjen versenyhátrányt.

Árvay Tivadar, az MKFE főtitkára a portálnak elmondta, hogy az egyesület mindent megtesz, hogy érvényesítse a hazai fuvarozók érdekeit, de az EU-t nem hatja meg, hogy a liberalizáció miatt az európai, illetve a hazai áruszállítók nehéz helyzetbe kerültek. Hozzátette, hogy amikor a kétoldalú EU-s megállapodás meghosszabbítása napirenden volt, jelezték a kormánynak, hogy nem értenek egyet annak tartalmával, mert súlyosan torzítja a piacot. Mindez a demonstrációk előtt történt, utána pedig a magyar, valamint a V4-kormányokkal és Litvániával karöltve az Európai Bizottsághoz fordultunk – tette hozzá.

 

Ukrajna demonstráció fuvaros
Kapcsolódó cikkek