Közélet

Hátraarcot fúj Charles Michel: inkább mégis maradna az Európai Tanács elnöke

A belga politikus mégsem indul az idei európai parlamenti választásokon, inkább kitölti mandátumát az Európai Tanács élén.

Mégsem indul el az európai parlamenti választásokon Chales Michel, az Európai Tanács elnöke. A belga politikus nem szeretné, hogy a döntése elleni támadások elvonják a figyelmet jelenlegi küldetéséről.

European Council President Charles Michel delivers a speech at the national New Year congress of French-speaking liberal party MR (Mouvement Reformateur), Sunday 07 January 2024, in Louvain-la-Neuve. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Charles Michel meggondolta magát, mégsem indulna európai parlamenti képviselői mandátumért. Fotó: AFP

„Nem leszek jelölt az európai választásokon. Minden erőmet jelenlegi feladataimnak fogom szentelni, rendíthetetlen elszántsággal, amíg azok véget nem érnek” – fogalmazott Michel a Facebook-oldalán közzétett hosszú közleményében.

Michel a hónap elején jelentette be, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon belga liberális pártja jelöltjeként indul. Döntése részben azért váltott ki kritikákat, mert ez egyúttal azt jelentette, hogy a tervezettnél korábban távoznia kell jelenlegi posztjáról. A lépés emellett összeférhetetlenségi kérdéseket is felvetett, mivel pártpolitikusként indulna a választási kampányban, ugyanakkor esetleges megválasztásáig a különböző politikai csoportok vezetőiből álló tanács elnökeként is tevékenykedne.

 

Charles Mitchel európai parlamenti választás választás Európai Tanács
Kapcsolódó cikkek