Közélet

Isten szólította Izraelbe a Fradi volt kézilabdázóját, aki súlyosan megsérült a háborúban

Dósa Dénes Bálint három éve még Tatán kézilabdázott, aztán Izraelbe költözött és beállt a hadseregbe – azonnal be is vetették őket, miután december 7-én a Hamász megtámadta a zsidó államot. Iskolát és alagutakat kutattak át, beszivárgó terroristákat kerestek, majd Gázában egy tankelhárító gránát repeszekkel szórta tele a testét. A saját elmondása szerint keresztény hitű honfitársunk már akkor a társaihoz való visszatérésre gondolt, amikor még csak kezdett lábadozni, és Isten szabta feladatnak tekinti, hogy harcoljon.

Néhány éve még itthon kézilabdázott a saját elmondása szerint keresztény hitű Dósa Dénes Bálint, decemberben viszont már azt várta, hogy felgyógyuljon a hadi sebesüléséből, és mehessen vissza az izraeli–palesztin háború frontjára. 

Isten sugallatára költözött Izraelbe és lett katona Dósa Bálint.
Fotó: Dósa Bálint / Instagram

A Magyar Kézilabda-szövetség adatbázisa szerint Dósa Dénes Bálint 1998. január 8-án született, azaz ma ünnepli a 26. születésnapját. Legalábbis profiként 2021-ben sportolt legutóbb a Tatai Atlétikai Clubban, ahová Százhalombatta érintésével a Ferencvárostól érkezett. Azóta viszont más irányt vett, és úgy döntött, nemcsak le kíván telepedni Izraelben, de a katonaságba is belépett, és a fegyveres erők teljes jogú tagja lett, mire a Hamász december 7-én támadott.

Isten hívta harcolni, a Hamász pedig akkor támadott, amikor müzlit reggelizett

Dósa Bálint nem sokkal a kézilabda-pályafutása befejezése után, 2021 nyarán érkezett Izraelbe, már azzal az eltökéltséggel, hogy katonává váljon: a 12 hónapos kiképzés – amiről úgy vélekedett, hogy nehezebb volt, mint korábban bármilyen sportteljesítménye – végén ejtőernyősnek jelölték ki. Néhány héttel később pedig már támadott is a Hamász.

Hetedike szombat reggel volt, ami a katonaságban szabadnap, de mi bent voltunk a bázison, vigyáztunk a területünkre

– emlékezett Dósa Bálint a Hetek.hu-nak adott interjújában. Éppen müzlit reggelizett, de egy óra múlva teljes menetfelszerelésben kellett állniuk, készen a bázis elhagyására, azonnal indultak is bevetésre.

FTC Kézilabda / Facebook
2019. január 23
Dósa D. Bálint,
fradi,kézilabda,dósa,bálint,izrael,katona,katonaság,
A zöld mezes Dósa Dénes Bálint itt még a labdás ellenfelével szemben védekezett – Isten csak később szólította Izraelbe.
Fotó: FTC Kézilabda / Facebook

Aznap először Szderótba, majd a beeri kibucba vezényelték őket a második-harmadik hullámban érkeztek a gázai határ közelébe. Az izraeli területek felszabadítása és a beszivárgott terroristák azonosítása, likvidálása volt a feladatuk, mielőtt Gázába vezényelték őket is azt követően, hogy az izraeli hadsereg bombázásokkal előkészítette a terepet a földi műveletekhez.

Az újságírók és politikusok előtt láttuk a legsúlyosabb támadást szenvedett településeket, nem kívánom senkinek a látványt

– folytatta Dósa. Elmondása szerint Gáza városa, a világ egyik legsűrűbben lakott területe kiürült ekkorra, de a terroristák meghúzódtak az alagutakban, és miután bevonultak Szedzsaljába, a feladatuk egy élő pajzsnak használt iskolaépület elfoglalása volt. Ezt sikerrel elvégezték, csakhogy egy terroristának sikerült beférkőznie a vonalaik közé.

Tele lett a teste repeszekkel

Ez majdnem a honfitársunk életébe került, mert az alagútból előbújó terrorista egy tankelhárító gránátot lőtt ki, ami megsebesítette őt és egy harcostársát is.

Az egész testem tele lett repeszekkel, a legnagyobb a bal combomon egy komoly vérzést indított el, amit szorító és nyomókötéssel tudtak csak elállítani. Hála Istennek a fejemet a védőszemüveg és a sisak megvédte

– mondta Dósa Bálint, akit otthoni lábadozása során az édesanyja is meglátogatott Magyarországról.

„Meggyőződtem arról, hogy Isten ezt a feladatot szánta nekem” – mondta még Dósa, akinek már a sérülése után az volt az egyik első gondolata, hogy amint meggyógyul, megy vissza a társaihoz a frontra.

 

Dósa Dénes Bálint palesztin háború Izrael Isten feladat
Kapcsolódó cikkek