Közélet

Izraeli elnök: a gázai háborúnak a Hamász eltávolítását kell eredményeznie

Az izraeli elnök arról beszélt a Davosban tartott Világgazdasági Fórumon, hogy imádkozik a gyógyszerek célba jutásáért, és hogy a gázai háborúnak a Hamász eltávolításával kell végződnie.

Izrael imádkozik azért, hogy a Katar és Franciaország által tető alá hozott megállapodás keretében Egyiptomon keresztül Gázába küldött sürgősségi szállítmány eljusson a Hamász által az ostromlott palesztin területeken fogvatartott túszokhoz – közölte Jichák Hercog izraeli elnök csütörtökön Davosban.

Jichák Hercog izraeli elnök a davosi fórumon, aki éppen a 10 hónapos Kfir Bibas fényképét mutatja, akit szintén fogva tart a Hamász.
Fotó: AFP

„Imádkozunk, hogy minden gyógyszer eljusson hozzájuk, de ez még csak a kezdet” – mondta Hercog a Világgazdasági Fórumon. Az elnök ez után megismételte az izraeli kormány álláspontját, miszerint 

a gázai háborúnak a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet eltávolítását kell eredményeznie.

Hercog az izraeli offenzívát a palesztinokkal való jövőbeni békésebb kapcsolatok felé tett lépésnek és a globális biztonság megerősítésének nevezte. Hercog továbbá felszólította a világ vezető országait, hogy támogassák Gázát a háború után, és azt is megjegyezte, hogy a Hamász októberi támadása előtt Izrael a Szaúd-Arábiával való megbékélés felé haladt. Mindannyian megértjük, hogy jövőképre van szükség, és úgy gondolom, hogy ennek része kell, hogy legyen az is, hogy visszatérjünk Izrael és a térségbeli szomszédai normalizációs folyamatához” – mondta.

Mohammed Musztafa, a Palesztin Befektetési Alap elnöke arról beszélt a davosi fórumon, hogy a gázai lakóépületek újjáépítéséhez legalább 15 milliárd dollárra lesz szükség. Az alap vezetője felidézte, hogy nemzetközi adatok szerint 350 ezer lakás vált részben lakhatatlanná, vagy semmisült meg teljes egészében. Az alap által elvégzett számítások szerint egy lakóingatlan átlagos helyreállítási költsége százezer dollár, így ha azt feltételezzük, hogy 150 ezer lakást kell újjáépíteni, akkor már 15 milliárd dollárnál járunk.

 

izraeli háború Izrael davosi világgazdasági fórum Hamász
Kapcsolódó cikkek