Közélet

Megölték az ecuadori tévéostromot kivizsgáló ügyészt

César Suárezt ügyészt a Guayas tartományban történt tévéostrom kivizsgálásával bízták meg, szerdán viszont holtan találták, és a rendőrség közlése szerint valószínűleg merénylet áldozata lett.

Megölték César Suárez ecuadori ügyészt, aki a transznacionális szervezett bűnözés felderítésével foglalkozott Guayas tartományban – közölte az ecuadori főügyész szerdán. A világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. Guayas tartomány a dél-amerikai ország egyik legerőszakosabb térségének számít, nemrég fegyveresek élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe és túszul ejtettek több újságírót és alkalmazottat.

A megölt César Suárez, ecuadori ügyész hozzátartozói várakoznak a guayaquili halottasház előtt.
Fotó: AFP

César Suárezt bízták meg a televízióállomás elleni támadás kivizsgálásával, és éppen bírósági tárgyalásra utazott, amikor megölték – közölte a bírói tanács a támadást elítélő nyilatkozatában. A helyi rendőrség szerint a gyilkosság merénylet volt, és az áldozat több lőtt sebet is kapott. A főügyész hivatala vizsgálatot indított a merénylet miatt, 

a rendőrség 13 embert, köztük két kiskorút vett őrizetbe, akiket terrorizmussal vádolnak.

„A bűnözők és a terroristák nem fogják visszatartani az ecuadori társadalom iránti elkötelezettségünket. Felszólítjuk a rendfenntartó erőket, hogy garantálják a feladataikat ellátók biztonságát” – mondta Diana Salazar főügyész egy közösségi médiában közzétett videóban. „Elutasítjuk az erőszak minden formáját az általunk tapasztalt konfliktusra adott válaszként, és megerősítjük a nemzeti kormány erős elkötelezettségét az igazságszolgáltatás támogatása mellett” – közölte Giancarlo Loffredo védelmi miniszter.

A tavaly november óta hivatalban lévő Daniel Noboa elnök januárban 22 bandát nevezett meg terrorszervezetként, amivel hivatalos katonai célponttá tette őket, valamint 60 napos szükségállapotot hirdetett az országban. Egy hírhedt bandavezér nemrég meg is szökött a börtönből, emiatt szükségállapotot hirdetett ki az ecuadori elnök. José Adolfo Macías Villamar, a rettegett Los Choneros drogkartell vezetője, ismertebb nevén Fito, a hatóságok szerint január 7-én szökött meg a börtönből Guayaquil városában.

 

Ecuador állami televízió bandavezér Noboa
Kapcsolódó cikkek