Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a megbízatása 2024. októberéig tart, vagyis az Európai Tanácsnak (a tagállamok állam- és kormányfőinek) idén döntenie kell, hogy kire bízza az unió végrehajtó szervének a működését. A 2019-ben megválasztott Ursula von der Leyen várhatón újrázni akar majd, de kiderült, hogy erős kihívót kapott az EU szocialista szárnyából.

Weekly Meeting Of The EU Commission
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 8: (L to R) EU Commissioner for Justice Didier Reynders talks wit the President of the European Commission Ursula von der Leyen, the EU Commissioner for Promoting the European Way of Life - Vice President Margaritis Schinas, the EU Commissioner for Economy Paolo Gentiloni and the EU Commissioner for Cohesion and Reforms Elisa Ferreira prior the start of the EU Commission weekly meeting in the Berlaymont, the EU Commission headquarter on November 8, 2023 in Brussels, Belgium. Commission President Ursula von der Leyen and her 26 College colleagues meet today to discuss the progress Ukraine, Moldova and 8 other countries have made in their quests to join the EU. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
A kép közepén, Ursula von der Leyennel szemben látható Nicolas Schmit.
Fotó: Thierry Monasse

Az Alapjogokért Központ elemzője, Lajkó Fanni elmondta, hogy Nicolas Schmit mérkőzhet meg Von der Leyennel az elnöki székért. Schmit az Európai Bizottság egyik uniós biztosa, vagyis már többévnyi európai munka áll mögötte. Emellett Nicolas Schmitet egy rendkívül erős lobbierő is hajtja, hiszen a német és a spanyol szocialista frakció és a szocialista európai pártcsalád is jelezte, hogy támogatni fogják a jelöltségét – erről Lajkó Fanni a Magyar Nemzetnek beszélt.

Természetesen az Európai Tanácsnak egyhangúlag kell kineveznie az Európai Bizottság elnökét, akit ezt követően egy bizalmi szavazásnak is meg kell erősíteni az Európai Parlamentben. Így indulása esetén Schmit győzelme korántsem biztos, de az esélye megvan a sikerre.

Az elemző fontosnak tartja, hogy 

jelenleg Ursula von der Leyen újraválasztására van a legnagyobb esély.

Repedezik az Európai Bizotság Von der Leyen alatt

Lajkó Fanni szerint beszédes, hogy egyik biztosa száll ringbe Ursula von der Leyen ellen. Az elemző emlékeztetett rá, hogy az elnök öt éve alatt három biztosa is távozott a brüsszeli politikából (Margrethe Vestager, Mariya Gabriel és Frans Timmermans). Szerinte a biztosok gyakran nem voltak elégedettek Leyennel. Ennek oka például, hogy az elnök többször is kihagyta őket a fontosabb döntésekből.

Schmit számára előny lehet, hogy nem ismeretlenként kell kampányolnia Brüsszelben, illetve az Európai Bizottság munkáját is közelről megismerhette ez alatt az öt év alatt.

Magyarország számára csapás lenne Schmit megválasztása

Lajkó Fanni elmondta, hogy annak ellenére, hogy a magyar kormánynak többször is volt összetűzése a jelenlegi elnökkel, Ursula von der Leyennel, Nicolas Schmit megválasztása igazi csapás lenne. 

Az Európai Bizottságban Schmit volt az egyik leghangosabb támogatója a Magyarországnak járó uniós források visszatartásának.

Schmit nyíltan kijelentette, hogy Budapest nem juthat hozzá az uniós pénzekhez amiatt a törvény miatt, amely Magyarországon megtiltja a homoszexualitást vagy nemváltoztatást ábrázoló tartalmakhoz való hozzáférést 18 év alatti személyek számára. Nicolas Schmit Magyarország egyik leghangosabb bírálója, így elnöksége esetén tovább mélyülhet a szakadék az unió és hazánk között.

Az Európai Tanács élén is változás jöhet idén ősszel

Ursula von der Leyennek 2024 októberében kell megmérettetnie az elnöki posztért, de az Európai Tanács élén is változás jöhet nem sokkal később. Az Európai Tanács jelenlegi elnökének, Charles Michelnek idén novemberben jár le a megbízatása.

A korábbi olasz miniszterelnök, Matteo Renzi azért kampányol, hogy 

Charles Michel helyét az olasz Mario Draghi vegye át 

– erről a Politicónak adott interjút.

Az Európai Tanács elnöke az egyik legfontosabb tisztsége. Ő vezeti az unió csúcsszervének, az Európai Tanácsnak az üléseit, ahol a közösség állam- és kormányfői vesznek részt. Emellett az elnök képviseli az EU-t a nemzetközi szinten, fontos szerepe van a kül- és biztonságpolitika területén.