A svéd miniszterelnök azt mondta pénteken a TV4 svéd televízióban, hogy szívesen látogat Budapestre, hogy különböző ügyekről tárgyaljon, de előbb Brüsszelben lesz egy találkozója Orbán Viktorral, „ahol elkezdhetjük a megbeszéléseket”. Esetleges budapesti látogatásáról azt mondta, hogy 

kell találni egy időpontot, az ilyen dolgokat általában nem sietve intézzük. Úgy gondolom, hogy mindkettőnk naptára nagyon zsúfolt.

 

Swedish Prime Minister Ulf Kristersson
STOCKHOLM, SWEDEN - DECEMBER 11: Swedish Prime Minister Ulf Kristersson speaks during the press conference in Stockholm, Sweden on December 11, 2023. Atila Altuntas / Anadolu (Photo by Atila Altuntas / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Atila Altuntas/AFP

A svéd miniszterelnök szerint Svédországnak és Magyarországnak sok megvitatandó ügye van, de Svédország NATO-tagságát illetően nincs miről tárgyalniuk. 

A NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé. Ezzel szemben megvitathatjuk például, hogy NATO-tagként miként tudunk a legjobban együttműködni

– mondta Ulf Kristersson. 

A svéd kormányfő azt mondta, hogy Svédország nem tesz semmi új ígéretet a NATO-t illetően. „Nincsenek napirenden olyan követelések, amelyek a NATO-tagsággal függenének össze” – fogalmazott. Azonban a két ország sok mindent megvitathat, közte a NATO-n belüli együttműködést, a leendő magyar EU-elnökséget, Ukrajna támogatását vagy azt, miként lehet a legtöbbet kihozni abból, hogy a két ország légiereje ugyanazt a vadászgépet használja, a svéd JAS Gripent.

 Kristersson nem bocsátkozott jóslásba arról, hogy országa pontosan mikor válik a védelmi szövetség 32. tagjává, de azt mondta, hogy „várhatóan nagyon hamar”.

Orbán Viktor miniszterelnök az X közösségi oldalon jelentette be, hogy telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akit megerősített abban, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását. A kormányfő hozzátette, sürgetik a parlamentet, hogy szavazza meg a svéd csatlakozást, és ratifikálja az ország felvételéről szóló döntést. Mint ismert, a török parlament kedden hagyta jóvá Stockholm felvételét az észak-atlanti szövetségbe, így 

a csatlakozáshoz már csak a magyar törvényhozás döntése szükséges.

A magyar kormány már többször jelezte korábban is, hogy támogatja Svédország felvételét a NATO-ba, ám a kérdésben az Országgyűlés mindeddig nem hozott igenlő döntést.