Közélet

Az orosz-ukrán háború 719. napja – Avgyijivka térségében áttörnének az oroszok

Az orosz hadseregnek sikerült előrehaladnia Avgyijikva közelében. A térségből korábban több száz civilt evakuáltak.

Az orosz hadseregnek az elmúlt napokban sikerült előrenyomulnia Avgyijikva térségében. Az ISW által február 11-én közzétett geolokációs felvételeken jól látszik, hogy az oroszok a várostól északra fekvő Zseleznodorozsnij mellett, illetve Nevelszkétől keletre haladtak előre – írta meg az Unian ukrán hírügynökség.

(FILES) Fire and burnt-out cars are seen after a missile strike in Kyiv on January 2,2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
orosz-ukrán háború, Avgyijikva
Avgyijikva közelében ádáz harcok dúlnak.
Fotó: Genya Avilov / AFP

Az orosz katonai tudósítók is arról számoltak be, hogy Avgyijikva északi részén és Pervomajszke közelében is sokat nyomultak előre, azonban az ISW elemzői ezt még nem látják bizonyítottnak.

Továbbra is folynak a pozícióharcok Avgyijivkától északnyugatra, délnyugatra, nyugatra és magában a városban is. Az orosz egységek megpróbálják elvágni a helyi ukrán erők fő kommunikációs és utánpótlási vonalait.

Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok, az Ukrán Fegyveres Erők Tauridai Hadseregcsoportjának parancsnoka arról számolt be, hogy az oroszok egyre gyakrabban vetnek be páncélozott járművekből álló egységeket a gyalogsági támadásaik támogatására.

Az ukránok hadi jelentései szerint Oroszország a háború kezdete óta 214 harckocsit vesztett el Avgyijikva ostrománál, ami a tizede annak, ami jelenleg Ukrajna területén állomásozik.

Több mint száz civilt menekítettek ki Avgyijivka környékéről

Az ukrán rendőrség evakuálással foglalkozó, Fehér Angyal elnevezésű csoportja több mint száz embert menekített ki február elején a Donyeck melletti Avgyijivka város orosz megszállás alá került peremvidékéről.

 

 

22:01

A norvég hírszerzés szerint Oroszország kezd felülkerekedni a háborúban, főként Kína és Észak-Korea támogatásának köszönhetően

Oroszország kezd felülkerekedni az Ukrajna elleni háborújában, köszönhetően nagyobb katonai tartalékainak, valamint olyan államok támogatásának, mint Kína és Észak-Korea – jelentette ki hétfőn Oslóban Nils Andreas Stensönes, a norvég hírszerzés vezetője a norvég biztonsági szolgálatok éves kockázatelemzési jelentését ismertetve.

20:35

Orosz harci drón zuhant le Moldovában

Moldova megsemmisítette a szomszédos Ukrajnából területére tévedt és ott lezuhant Sahíd harci drónon talált robbanóanyagot – közölték hétfőn a helyi hatóságok. A moldovai rendőrség szerint 50 kilogramm robbanószert találtak a lezuhant drón törmelékei között vasárnap a déli Etulia települése mellett, közel az ukrajnai határhoz. A drón darabjait begyűjtötték és hatástalanították.

20:05

Durvul a helyzet Avgyijivkánál: különleges erőket, partraszálló csapatokkal és egyre több páncélost vetnek be az oroszok

A Donyeck megyei Avgyijivka várost jól képzett orosz katonák támadják, az ukrán védők különleges erőkkel és partraszálló csapatokkal néznek szembe, emellett az utóbbi napokban az oroszok egyre több páncélozott járművet vontak be a térség ostromába – jelentette ki Dmitro Lihovij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

19:47

Több ezer olyan drónt gyárt az idén Ukrajna, amelyekkel akár Moszkvát is támadhatják

Ukrajna az idén olyan nagy hatótávolságú drónok ezreit fogja gyártani, amelyek képesek lesznek elérni Oroszország távoli térségeit is – közölte hétfőn Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális fejlesztési miniszter. Fedorov a Reutersnek nyilatkozva elmondta: már most tíz olyan cég működik, amelyek drónjai képesek elérni Moszkvát, illetve Szentpétervárt.

18:23

Előretörtek az orosz csapatok, több ukrán állást is elfoglaltak

Az orosz közlés szerint Ukrajna több mint ezer katonát vesztett a Donyecknél és Limannál vívott harcokban. Eközben az orosz Külső Hírszerző Szolgálat arról számolt be, hogy Washington és London különmegbízottat akar kinevezni Ukrajnába, hogy felügyeljék a harci helyzetet.

17:10

Kreml: a legfontosabb, hogy a nyugati vezetők megismerték Tucker Carlson Putyin-interjújának tartalmát

A nyugati vezetőknek már eddig is megvolt a lehetőségük, hogy megismerjék Putyin álláspontját – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője annak kapcsán, hogy a vezetők reakcióiból kitűnik, most már megismerték az orosz elnök álláspontját.

14:25

Putyin egyik szemét a háborún, a másikat az infláción tartja

Különös figyelmet kell fordítani az emelkedő árak megfékezésére Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, aki hétfőn arról is beszélt hogy az infláció elindult lefelé.

Az orosz államfő megszólalása megelőzi a jegybank február 16-i kamatdöntő ülését, ahol az alapkamat várhatóan 16 százalékon marad, miután július óta a központi bank 850 bázisponttal emelte a kamat szintjét, hogy megfékezze az inflációs nyomást, melyet a munkaerőhiány, a rubel gyengesége és a kormányzati költekezés egyaránt fokoz.

 

14:23

Adóemeléssel pótolnál az elmaradó amerikai pénzeket Kijev

Ukrajna olyan terven dolgozik, amely segít hozzájutni a számára szükséges pénzügyi forrásokhoz, és fedezi az orosz–ukrán háború kiadásai miatt keletkező költségvetési hiányt, hanem az Amerikai Egyesült Államok pénzügyi támogatása továbbra sem érkezne meg – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

13:39

Aggódhatnak az ukránok: az oroszok bevetették a Cirkont, blokkolják a Starlinket

Újabb és újabb fegyvereket vetnek be az oroszok az Ukrajna elleni háborújukban, most a Cirkon nevű hipergyors rakétával kísérleteznek. Kijevet is lőtték a napokban ezzel – ha hinni lehet a tudósításoknak.

11:35

Örményország elfordul Oroszországtól, Amerika kegyeit keresi

Örményország nem szövetségese Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban, és az ország katonai együttműködési projektjei nem irányulnak egyetlen ország ellen sem – közölte Nikol Pasinján örmény kormányfő a The Daily Telegraph című brit napilapban megjelent interjúban.

10:36

Kijev: az orosz hadsereg is használja Elon Musk Starlink-hálózatát

A kijevi hírszerzési főigazgatóság vasárnap azt állította: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz erők felhasználták a hálózatot a részben megszállt kelet-ukrajnai Donyeck régióban. A Starlink határozottan kitart amellett, hogy műholdas hálózatai soha nem működtek, és nem kerültek forgalomba Oroszországban.

08:33

Közel tízezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4509-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül 5377-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 47 embernek állított ki harminc napra érvényes,

ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

ISW előrenyomul Avgyijikva orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek