Közélet

Az orosz-ukrán háború 708. napja – rengeteg támadást vertek vissza az ukránok, egy kórházat is találat ért

Az elmúlt 24 órában hatvannál is több orosz támadást kellett visszavernie az ukrán hadseregnek. Az oroszok drónokkal és szárazföldön is akcióba lendültek.

Az ukrán hadsereg megállás nélkül védi Ukrajnát az orosz támadásoktól. Az elmúlt nap során 66 katonai összecsapásra került sor a két fél között – számolt be róla a hadsereg vezérkarának Facebookon közzétett bejegyzése alapján az Unian ukrán hírügynökség.

Ukrainian servicemen fire from 120 mm mortar during military exercises by assault units in Zhytomyr region on January 30, 2024, amid Russian invasion in Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
orosz-ukrán háború
Fotó: AFP

A közlemény szerint az ország északi területein, a Volinyi és Poliszjai régiókban a hadi helyzetben nem következett be számottevő változás. Sziverscsinya és Szlobozscsinya irányában az orosz hadsereg fenntartja katonai jelenlétét, és minden eszközzel próbálja megakadályozni az ukrán katonák előre nyomulását. Kijev szerint az oroszok a Belgorodi területen is aknásítják a határ menti részeket, megnehezítve egy esetleges támadást.

Az orosz fél fokozta tevékenységét Avgyijivka térségében is, az ukrán védőknek 12 támadást kellett visszaverniük, Donyeck környékén pedig hetet. A Zaporizzsjai területen nyolc orosz támadással kellett felvenniük a kesztyűt, Priyune, Ivove, és Rabotyne közelében.

A légi támadások intenzitása sem csökkent az elmúlt napokban. A Harkivi katonai adminisztráció vezetője, Oleg Sinyehubov elmondta, hogy az oroszok iráni gyártmányú Shahed drónokkal támadták Ukrajna második legnagyobb városát. A légierő tájékoztatása alapján az ellenséges drónok több csoportja egyszerre, összehangoltan csapott le a városra.

A harkivi helyőrség vezetője, Szerhij Melnyik arról számolt be, hogy két légibomba is eltalált egy kórházat Velyka Burlukban. Az egyik telitalálat volt, a másik pedig a létesítmény közelében csapódott be.

Ukranja számára ha a fronton nem is, a tárgyalóasztalnál mindenképpen fontos ütközet lesz a csütörtöki. A brüsszeli EU-csúcson döntenek ugyanis arról, hogy Kijev megkapja-e az 50 milliárd eurós európai uniós támogatást.

 

21:53

Elsüllyesztettek egy orosz hadihajót az ukránok

Az ukrán katonai hírszerzés (GUR) egy olyan videót tett közzé, mely szerint sikeresen süllyesztettek el tengeri drónok segítségével egy Ivanovec osztályú, rakétákat is hordozó korvettet.

A GUR szerint egyetlen ilyen hadihajó mintegy 60-70 millió dollárba kerülhet és azt a Donuszlav tónál süllyesztették el a Krím-félszigeten.

13:46

Zelenszkij köszöni szépen az uniós 50 milliárd eurót

Megszavazták az uniós állam- és kormányfők az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. A pénzt a következő négy évben, részletekben kapja meg Kijev. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a döntés azt bizonyítja, hogy az Európai Unió továbbra is egy erős egység.

13:45

Európa felpörgette Kijev számára a lőszergyártást

Az Európai Unió eddig 28 milliárd euró értékben nyújtott katonai segítséget Kijevnek, és további 21,2 milliárd euróra vállalt kötelezettséget 2024-re. Utóbbi összeg azonban csak „előzetes” becslés „korlátozott számú” uniós tagállam által nyújtott információkra alapozva. (Egy euró 383,4 forint.)

A számok egy belső jelentésből származnak, amelyet az Európai Bizottság készített a védelmi miniszterek számára, és a Politico látott. „A 28 milliárdos összeg a közeljövőben növekedni fog, ahogy megerősítenek konkrét szállítmányokat” – idézte a portál.

Ukrajna támogatásának terhe egyre inkább Európára hárul, mivel az újabb amerikai segélycsomag megakadt a kongresszusban. Ezt a kontinensen is érzik, ezt bizonyítja, hogy öt uniós tagállam – Németország, Csehország, Hollandia, Észtország és Dánia – vezetői felszólították Európát, hogy hosszú távon kötelezze el magát Ukrajna mellett.

Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy az EU nem lesz képes márciusig biztosítani az ígért egymillió lőszert Ukrajnának, 

az év végéig azonban várhatóan még túl is teljesítik majd a tervet 1,1 millió darabbal.

 

13:44

EU-csúcs: a belga kormányfő szerint meg fognak állapodni az Ukrajnának szóló támogatásról

Az Európai Unió 27 tagállamának vezetői minden bizonnyal meg fognak állapodni az Ukrajnának nyújtani tervezett, 50 milliárd eurót kitevő pénzügyi támogatásról – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök, az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön. A kormányfő úgy vélte, hogy nincs alternatívája az ukrajnai segélyekkel kapcsolatos kompromisszumnak, a megállapodás kulcsfontosságú.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök érkezésekor azt mondta, hogy óvatosan optimista a megállapodás megkötésével kapcsolatban. Erre azonban lehetőséget lát, ha Magyarország hajlandó a kompromisszumra.

08:11

Több mint nyolcezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4415-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4251-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

drón támadás orosz-ukrán háború Harkiv
Kapcsolódó cikkek