Közélet

Beindult a háborús turizmus: külföldiek özönlenek Ukrajnába, hogy megnézzék az orosz invázió nyomait

A kijevi Capital Tours turisztikai cég kezdett el háborús túrákat szervezni az ukrán főváros körüli településeken. Olyan helyekre visznek külföldieket, mint Bucsa vagy Irpin, ahol az oroszok szörnyűségeket követtek el. A túra egy személynek 120 dollár, ennek a felét a hadseregnek adományozza a cég.

Új értelmet nyer a katasztrófaturizmus kifejezés Ukrajnában. Egyre több külföldi érkezik az országba, hogy olyan településeket látogasson meg, ahol harcok dúltak az orosz invázió első heteiben.

A bucsai Szent András-templomnál lévő emlékmű, amelyet az orosz vérengzés áldozatainak állítottak.
Fotó: AFP

A turisták természetesen Kijev környékét veszik célba, ahol kevésbé kell orosz támadásoktól tartani. Így az egyik legnépszerűbb település Bucsa, ahol az orosz hadsereg a háború elején rengeteg civillel végzett. A bucsai mészárlás nyomaira azt követően bukkantak rá, hogy az ukránok visszaszorították a térségből a megszálló csapatokat – írta meg a The Kyiv Independent.

Egy ukrajnai idegenvezető, Szvet Mojszejev arról beszélt, hogy a turistákat már az is lenyűgözi, ha a Kijev-környéki utakon meglátják a tankok aszfaltban hagyott nyomait. Mojszejev még 2022. április 3. után kezdett el turistákat körbevezetni a kijevi agglomerációban azokra a helyekre, ahol az oroszok jártak. A férfi a fővárosi Capital Tours turisztikai cégnek dolgozik, ahol lehetőséget láttak a háborús turizmus beindításában.

Összeállítottak egy olyan útvonalat, amely érinti azokat a településeket, ahol az oroszok különösen kegyetlen tetteket követtek el a háború elején. 

A túra részét képezi Bucsa, Irpin, Hosztomel és Borogyanka. 

A túra része az ukrán történelem ismertetése is, különös tekintettel az Oroszországgal való szembenállásra. Az ügyfeleikkel próbálják megértetni, hogy Ukrajna nem Oroszország része.

Tombol a háború Ukrajnában, de így sem lehetetlen a nyári vakáció

Van olyan hely Ukrajnában, ahol tilos a vitorlázás, a sétahajózás, valamint a vizeken található szórakozóhelyek látogatása, de máshol teljesen nyugodtan lehet strandolni, illetve több helyen nyitva vannak a mozik, a múzeumok, és más turisztikai látványosságok is látogathatók.

Ukrajnában a turizmus gyakorlatilag megszűnt a háború miatt, az országba leginkább csak újságírók érkeztek külföldről, akik tudósítani akartak az eseményekről. Azonban az idő múlásával, amikor már egyértelművé vált, hogy a front Kijevtől messze, keleten ver gyökeret, a turisták elkezdtek visszatérni, ehhez pedig alkalmazkodik az ágazat. A háborús turizmust sokan ellenzik az ukrán lakosságból. Vannak, akik szerint nem jó ezeket a friss sebeket haszonszerzés miatt feltépni.

Mojszejev elmondta, hogy az ügyfeleik száma egyre csak nő. 2023 nyarán állítása szerint már napi két túrát is tudtak tartani, annyi volt az érdeklődő. A szolgáltatásukat katonai elemzők, újságírók, politikusok, ismerőseiket vagy rokonaikat meglátogató külföldiek és klasszikus turisták is keresik.

Az emberek meg akarják érteni ezt a háborút. Az ügyfeleink tiszteletben tartják a halottakat

– mondta az idegenvezető. Hozzátette, hogy ez a szolgáltatásuk egyébként nem termel profitot, inkább önkéntes alapon végzi a munkát, hogy minél többen ismerjék meg a 2022-es eseményeket. A túrákon a részvétel nagyjából 120 dollárba kerül, ennek a felét a hadseregnek adományozza a cég.

Fontos, hogy azok is megismerjék a háború valóságát, akik soha nem kerültek szembe ezzel a szörnyűséggel. Ha ismerjük a történelmet, az segíthet benne, hogy a jövőben megakadályozzuk a borzalmat

– mondta Mojszejev. Hozzátette, hogy a túrákkal az is a céljuk, hogy sokkterápiában részesítsék a világot. 

Nem szabad engedni, hogy az emberek elfelejtsék, hogy a háború még mindig tart

– mondta az idegenvezető.

 

turizmus kijev ukrajna háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek