Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

(COMBO) This combination created on January 23, 2024  of file pictures shows Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L, in Brussels on May 30, 2022) and Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson (in Brussels on October 20, 2022). Hungarian Prime Minister Viktor Orban on January 23, 2024 invited his Swedish counterpart to Budapest to discuss the Nordic country's NATO accession bid, which still needs approval from Hungary and Turkey. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. Megbeszélésükön az előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte Havasi Bertalan. Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be. 

Egy nappal azt követően, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy Budapestre utazik, a Fidesz frakcióvezetője levélben fordult a házelnökhöz, hogy tűzze napirendre a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról szóló parlamenti szavazást. Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Stockholm üdvözöli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról.

A tárcavezető elmondta: természetesen örülnek a hírnek.

A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a svéd külügyminiszter még úgy fogalmazott korábban, hogy nincs miről tárgyalni a NATO-tagság ügyében, de arra számít, hogy a magyar parlament jóváhagyja hazája csatlakozását. Mint ismert a bővítéséhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges. Ez a svédek esetében azt jelenti, hogy már csak Magyarország döntése kell ahhoz, hogy a skandináv ország is az észak-atlanti szövetség tagjává váljon. 

A 10,5 milliós skandináv államban 24 400 fő a hadsereg aktív állománya, ehhez számítják még hozzá a 36 ezer tartalékost.

A magyar kormányfő az idei évértékelőjében már jelezte: hogy az Országgyűlés tavasszal ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül. Svédország NATO-tagsága megerősítené a szövetség északi szárnyát és segítené a szövetség keleti szárnyának védelmét is. Stockholm az Ukrajna elleni orosz inváziót követően kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe, párhuzamosan Finnországgal.