Közélet

Dél-Koreába menekülnek a háború elől az oroszok

Rengeteg orosz állampolgár hagyja el a hazáját, főként a katonai szolgálat elől menekülve. Dél-Koreában 2023-ban ötszörösére nőtt a menedékkérő oroszok száma az egy évvel korábbi szinthez képest. A dél-koreai bevándorláspolitika rendkívül szigorú, az elmúlt 3 évtizedben 103 ezerből alig több mint 4 ezer embernek adtak menekült státuszt.

A dél-koreai hatóság közleménye szerint rekord számú orosz menedékkérőt regisztráltak 2023-ban. Összesen 5750 orosz állampolgár kért menedékjogot a kelet-ázsiai országban, ami ötszöröse az egy évvel korábbinak. Ezzel az oroszok lettek a legnagyobb menedékkérő csoport Dél-Koreában.

Lee Jong-csan (j) és Lee Il (k) dél-koreai ügyvédek, akik az Incshon nemzetközi repülőtéren rekedt orosz menedékkérőket képviselik, újságírókkal beszélgetnek az incshoni kerületi bíróság előtt 2023. február 14-én.
Az Fotó: AFP

A helyi bevándorlási hivatal közölte, hogy a tavalyi évben érkezett be hozzájuk a legtöbb menedékkérelem az elmúlt 8 évben. 

Az oroszok mellett főként Kazahsztánból, Kínából és Malajziából érkeztek a menekültek. A CNN azt írta, hogy az oroszok még idén is nagy számban érkeznek Dél-Koreába, januárban is ők voltak a legnagyobb menedéket kérő csoport.

A menedékkérelmeket indokolni is kell, ez alapján pedig a vallási üldöztetés lett a leggyakoribb ok. Ezt követte a politikai alapú üldözés, illetve még a faji és a nemzetiségi megkülönböztetés. Érdekesség, hogy a hivatal az orosz menedékkérők indokait nem hozta nyilvánosságra.

Dél-Koreának vannak az egyik legszigorúbb bevándorlási törvényei, menedékjogot kapni pedig rendkívül nehéz.

Az elmúlt 30 évben több mint 103 ezer menedékkérelemből mindössze 4052 esetben adta meg a menekült státuszt az ország.

Az orosz állampolgárok nemcsak Dél-Koreába, hanem számos más országba is menekülnek az ukrajnai háború kirobbanása óta. Az elmúlt két évben több százezer orosz állampolgár menekült külföldre, főként a katonai szolgálat miatt.

Orosz dezertőrök élnek egy dél-koreai repülőtéren, mivel nem kapnak menekültstátuszt az országban

Hónapok óta a Szöul melletti Incson város repülőterén él öt orosz férfi, akik a sorozás elől menekültek el Oroszországból. Egyikük, a 23 éves Vlagyimir Maraktajev a Washington Postnak arról beszélt, hogy azért dezertált, mivel nem akar embereket ölni és nem akar Putyin háborújának részese lenni.

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi hivatalának adatai szerint 2022 októbere és 2023 februárja között nagyjából 22 ezer orosz állampolgár próbált meg bejutni az országba a mexikói határ felől.

 

orosz menedékkérő Dél-Korea Oroszország menekült
Kapcsolódó cikkek