Az iráni hírszerzési minisztérium pénteken közölte, hogy több tucat, az izraeli Moszad hírszerző szolgálathoz köthető „kémet és terrorista elemet” leplezett le Ázsia, Afrika és Európa mintegy 28 országában – írja az MTI.

Iran,And,Mossad,Painted,Flags,On,A,Wall,With,A
Irán bejelentette, hogy olyan a Moszadhoz köthető kémeket tartóztatott le, akik korábban terrorakciókban vettek részt az országában. Az izraeli kémeket bíróság elé állítják.
Irán bejelentette, hogy olyan, a Moszadhoz köthető kémeket tartóztatott le, akik korábban terrorakciókban vettek részt az országban. Az izraeli kémeket bíróság elé állítják.
Fotó: Shutterstock

Honlapján a minisztérium emellett részletezte az Izrael elleni „legátfogóbb” hibrid hírszerzési és kémelhárítási műveleteinek eredményeit. Eszerint hírszerzésük „egyedülálló és példátlan” listát állított össze minősített hírszerzési és biztonsági adatokból, valamint információkat gyűjtött Izrael legrejtettebb katonai létesítményeiről, fegyvergyárairól és stratégiai, nem katonai célú iparágairól is.

A közlemény szerint Teheránban és néhány iráni tartományban a Moszadhoz kötődő számos, korábban terror-, illetve szabotázsakciókban részt vevő bűnözőt vettek őrizetbe, a leleplezett „kémek” ellen pedig büntetőeljárás indult, vagy biztonsági megfigyelés alatt állnak – fűzték hozzá.

A minisztérium tudatta azt is, hogy több, külföldön tevékenykedő hírszerzőt is azonosítottak, a velük kapcsolatos információkat már átadták az érintett államok illetékes biztonsági szolgálatainak.

Irán januárban egyszerre több műholdat is felbocsátott. A perzsa állam akkor azt állította, hogy azok nem szolgálnak katonai célokat.

Háttér: mi áll Izrael és Irán ellenségeskedése mögött?

Az egykor szövetséges államok az elmúlt évtizedekben ősellenséggé váltak, folyamatos proxyháborút folytatnak egymás ellen.