Közélet

Amerika támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO főtitkára

A NATO idén választja meg a leköszönő Jens Stoltenberg utódját. A holland Mark Rutte a legesélyesebb a főtitkári posztra.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy Mark Rutte leköszönő holland kormányfő váltsa Jens Stoltenberget a NATO főtitkári tisztségében – közölte csütörtökön John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora. Az észak-atlanti szövetség jelenlegi főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg 2024 októberéig tölti be a tisztséget, miután 2023 nyarán, többek között az elhúzódó orosz–ukrán háború miatt is, további egy évvel meghosszabbították a megbízatását. Az idén 65 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október elseje óta a főtitkára.

BRUSSELS - Outgoing Prime Minister Mark Rutte arrives for a new EU summit on the new budget. Discussions include billions in support for Ukraine, which the leaders did not agree on during the previous summit. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP)
Mark Rutte lehet Jens Stoltenberg utódja. Fotó: Jonas Roosens / AFP

Stoltenberg utódjának többek között olyan kihívásokkal kell megbirkóznia, mint a NATO-tagállamok Ukrajnának nyújtott támogatásának fenntartása, ügyelve arra, hogy a katonai szövetség ne sodródjon bele közvetlenül a konfliktusba.

Kirby beszélt arról is, hogy Irán jelentős mennyiségű drónt, irányított bombát és tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Washingtonnak még meg kell állapítania azt is, hogy Teherán átadott-e ballisztikus rakétákat is. A Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora egyben közölte, hogy a napokban újabb szankciókat vetnek ki Iránra, illetve gyors és kemény választ ígért, ha Teherán ballisztikus rakétákat is elad Moszkvának.

Kirby az izraeli háború kapcsán szót ejtett arról is, hogy Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója építő jellegű megbeszéléseket folytatott Izraelben és Egyiptomban. Hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is elkötelezett egy megállapodás mellett, amelynek keretében a palesztin szélsőségesek elengednék túszaikat a harci tevékenységek megszakításáért cserébe.

 

John Kirby izraeli háború Mark Rutte orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek