Közélet

Megint megremegett Zelenszkij keze – vacillál a tábornok kirúgásával

„Zaluzsnij eltávolítása azt jelenti, hogy megfosztjuk az emberektől a reményt” – idézi az „utca emberét” a Bloomberg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök attól tart, hogy Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán hadsereg főnökének esetleges elbocsátása rossz jelzés az ország nyugati szövetségeseinek – közölte a Bloomberg február 2-án az ukrán vezető csapatához közel álló európai diplomatára hivatkozva.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Fotó: AFP

„Ha Zaluzsnijt kirúgják, nyugtalanság alakulhat ki” – idézi a Bloomberg az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonáját. A lap megjegyzi, hogy ukránok milliói aggódnak az ország elnöke és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közötti konfliktus miatt, és várják annak megoldását. Az ügynökség beszélgetőpartnere, a 44 éves harkovi Olga szerint Zaluzsnij „a győzelem reményét, őszinteséget, professzionalizmust és a tisztességet” személyesíti meg. „Zaluzsnij eltávolítása azt jelenti, hogy megfosztjuk az emberektől a reményt” – jegyezte meg.

A cikk alapján úgy tűnik, hogy bár a hivatalos kommunikációban a Fehár Ház Zelenszkij szuverén jogának mondja, hogy mikor bocsátja el tábornokát, és kit nevez ki, ám a sajtón keresztül jókora nyomást helyeznek rá.

A The Washington Post tegnap számolt be arról, hogy Zelenszkij végül mégis kirúgja az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, Zaluzsnijt. Mint írták, Kijev arról tájékoztatta az amerikai kormányt, hogy felmentik az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokát.

 

Volodimir Zelenszkij Zaluzsnijt főparancsnok elbocsátás
Kapcsolódó cikkek