Közélet

Washington Post: Zelenszkij végül mégis kirúgja az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, Zaluzsnijt

Katonai szakértői vélemények szerint a főparancsnok lemondásáról szóló hírek destabilizálni fogják az ukrán fegyveres erőket.

Kijev arról tájékoztatta az amerikai kormányt, hogy felmentik az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt – közölte a The Washington Post február 2-án saját forrásokra hivatkozva.

Ukraine Celebrates The Independence Day, Amid Russian Invasion Of Ukraine
Fotó: NurPhoto via AFP

Az újság szerint a Fehér Ház illetékesei nem támogatták, de nem is kifogásolták ezt a döntést, Vlagyimir Zelenszkij elnök szuverén döntésének ismerve el a lépést. Valerij Zaluzsnij 2021 óta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Korábban még a nap során Alekszej Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) ukrán titkára azt mondta, hogy jelenleg nincs rendelet Zaluzsnij lemondásáról. Megjegyezte, hogy a főparancsnok esetleges lemondásáról szóló hírek destabilizálni fogják az ukrán fegyveres erőket.

Zelenszkij még nem adott ki hivatalos rendeletet Zaluzsnij elmozdításáról, és bizonytalan, hogy ez mikor történhet meg. A Washingtonnak szóló előzetes értesítés, amelyről korábban nem számoltak be, az Egyesült Államoknak Ukrajna legerősebb katonai és politikai támogatójaként betöltött szerepét tükrözi.

A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy újabb kanna olajat öntött a tűzre Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, egy a CNN-nek írt véleménycikkében. Zelenszkij már korábban is meneszteni akarta nagyon népszerű, egyesek szerint az elnöki posztra is esélyes tábornokát, így a cikk után még tovább éleződött Kijevben a hatalmi harc

Zaluzsnijnak a CNN-ben megjelent cikke szerint változtatni kell a háborús stratégián. A fókuszt a pilóta nélküli rendszerekre, például a drónokra kell áthelyezni. Így lehetővé válna, hogy kisebb erők is megtartsák a frontvonalat, és arra kényszerítsék Oroszországot, hogy haditengerészetének nagy részét kivonja a megszállt Krím félszigetről. Az ukrán katonai hírszerzés által csütörtökön közzétett videó szerint az ukrán erők egy dróntámadással elsüllyesztettek egy orosz hadihajót.  

A főparancsnok ismét bírálta a kormányt a lassú és elégtelen sorozás miatt, és megerősítette, hogy Ukrajna szövetségesei is hadianyaghiánnyal küzdenek. 


 

Ukrán Fegyveres Erő Valerij Zaluzsnijt Zelelnszkij orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek