Közélet

Az izraeli háború 152. napja – Az izraeli hadsereg visszafordított egy segélyszállító konvojt 200 tonna élelmiszerrel

Február 20. óta először próbált meg segélyt eljuttatni a gázai palesztinokhoz az ENSZ Élelmezési Világprogramja. Kétszáz tonna élelmiszerrel indultak útnak, azonban a teherautókat az izraeli hadsereg megállította és visszafordította. Később a konvojt megtámadták és kifosztották az elkeseredett palesztinok.

Visszafordította az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet északi részébe tartó segélykonvojt, melyet ezt követően „elkeseredett emberek tömege kifosztott” – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

People gather around a truck carrying humanitarian aid that was hit in a reported Israeli airstrike on the main coastal road in Deir al-Balah in central Gaza on March 3, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. Witnesses said the truck was hit by an Israeli airstrike, but the Israeli army did not offer an immediate comment. (Photo by AFP)
Az izraeli hadsereg visszafordított egy gázai segélyszállító konvojt 200 tonna élelmiszerrel.
Fotó: AFP (illusztráció)

A szervezet részéről elmondták, 

hetek óta a mostani volt az első, a térséget célzó segélyszállítmány, melyet végül Vádi Gáza ellenőrzőpontjánál fordítottak vissza a katonák.

A konvojt a visszaúton megállították, és összesen mintegy 200 tonnányi élelmiszert vittek el – áll a közleményben.

Carl Skau, a WFP igazgatóhelyettese leszögezte, hogy a kudarc ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a rászorulókhoz. Skau emellett felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben légi úton is juttattak célba segélyeket, ezt a végső megoldásnak nevezte, mellyel szerinte nem lehet küzdeni az éhínség ellen.

Szükségünk van olyan átkelőpontokra, melyek Gáza északi részébe vezetnek, hogy elegendő élelmiszert szállíthassunk mintegy félmilliónyi, szükséget szenvedő embernek

– szögezte le.

Jordánia kedden közölte, hogy a gázaiak segélyezésére az eddigi legnagyobb élelmiszer-szállítmányt juttatta célba légi úton, együttműködésben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Egyiptommal. Az ejtőernyővel célba juttatott csomagok a WFP által biztosított élelmiszersegélyeket is tartalmaztak.

Ez volt a WFP első kísérlete a segélyek szállítására február 20. óta, amikor ideiglenesen leállították a kamionokat – írta a BBC. A Gázába érkező konvojokat egyre többször támadták meg a bajba jutott palesztinok, a harc a segélyekért teljes káoszt eredményezett. Múlt héten csütörtökön több mint száz palesztin halt meg, amikor a tömeg megrohamozott egy segélyszállító konvojt. A teherautókat az izraeli hadsereg őrizte, ám amikor a tömeg rátámadt a konvojra, a katonák tüzet nyitottak. A lövöldözésnek több tucat áldozata volt, és sokakat elütöttek a menekülni próbáló teherautók. Olyanok is voltak, akiket a tömeg taposott agyon.

 

15:11

Ursula von der Leyen Ciprusra tart, hogy a gázai tengeri folyosóról tárgyaljon

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ezen a héten Ciprusra indul, hogy humanitárius folyosót nyisson az EU-tag szigetország felől Gázába – közölte szóvivőjére hivatkozva az Al Jazeera.

14:32

Tovább terjeszkedik Izrael, több ezer telepes lakásépítését hagyták jóvá Ciszjordániában

A nemzetközi közösség rosszallása ellenére Izrael továbbra is komolyan veszi Ciszjordánia benépesítését. Az 1967-ben elfoglalt területre több ezer telepeslakás építését tervezik, hogy ezzel erősítsék meg a területi igényüket. Ciszjordánia elfoglalását szinte egyetlen állam sem ismeri el, a nemzetközi jog szemében megszállt terület, ahová tilos civil lakosságot telepíteni.

gáza éhezés segély WFP
Kapcsolódó cikkek