BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 739. napja - Ukrajna felkészült a Zelenszkij elleni orosz dezinformációs támadásokra

null
Összefoglaló:

Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy Volodimir Zelenszkij elnök kiszolgáltatott egy orosz dezinformációs kampánynak, amely megpróbálja aláásni a tekintélyét. Kijev felkészült a Kreml által támogatott narratívára, amely az elnök tekintélyével kapcsolatos kételyeket próbálja majd kihasználni, hogy destabilizálja a közbizalmat, különösen az ukrán frontcsapatok körében – mondta egy névtelenséget kérő, Zelenszkij gondolkodását ismerő személy a Bloombergnek.

Háborús helyzetben nincs elnökválasztás Ukrajnában, viszont gondok lehetnek Zelenszkij legitimitásával.
Fotó: AFP

A kérdés kényes időszakban vetődik fel az ukrán vezető számára, akinek egykor megingathatatlan népszerűsége egyre csökken, ahogy a háború harmadik évébe lép és az orosz csapatok offenzívája felerősödik. Félő, hogy az előrenyomulás nyárra lendületet kaphat, ha a szövetségesek nem növelik a lőszerszállításokat, mivel a készletek erősen fogyóban vannak.

Zelenszkij sebezhetőségének egyik tényezője a csökkenő népszerűség. Bár a háborús elnököt az ukrán állampolgárok nagy többsége támogatja, a közvélemény-kutatások szerint tekintélye csökkenőben van. A múlt hónapban a népszerű tábornok, Valerij Zaluzsnij elbocsátása és a frontvonalbeli kudarcok lassú bizalomvesztéshez vezettek.

Csökken az elnök népszerűsége

Talán ennek is betudható, hogy egy, a múlt hónapban készült felmérés szerint többségbe kerültek azok az állampolgárok, akik véleménye szerint az ország rossz irányba halad. A háború kezdete óta ez először fordult elő. A választópolgárok többsége továbbra is azt gondolja, hogy el kellene tekinteni a háborús választásoktól, a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet februári felmérése alapján viszont december óta 9 százalékponttal, 

43 százalékra emelkedett azok száma, akik szerint Zelenszkijnek nem kellene második ciklusra pályáznia.

Az ukrán szövetségesek támogatták Kijev álláspontját, amely szerint az országnak a háborúra kell összpontosítania, nem egy választási kampányra. Zelenszkij szerint ezt az álláspontot megerősítheti Emmanuel Macron francia elnök hamarosan várható látogatása is. A kérdés megítélése azonban messze nem ilyen egyértelmű. Az amerikai kongresszus több republikánus tagja, akik a képviselőházban sikeresen blokkolják az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagot,

a demokrácia megerősítése érdekében választásokat követelnek.

Az ukrán törvények tiltják a választásokat háborús időszakban, amíg a hadiállapot érvényben van. A törvényi megfogalmazás azonban nem teljesen egyértelmű, mert azt is meghatározza, hogy az államfő megbízatása öt évre szól. Az elnöki poszt betöltése két ciklusra van korlátozva.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.