Közélet

Az orosz-ukrán háború 739. napja - Ukrajna felkészült a Zelenszkij elleni orosz dezinformációs támadásokra

Az oroszok az ukrán elnök legitimitását célozzák.

Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy Volodimir Zelenszkij elnök kiszolgáltatott egy orosz dezinformációs kampánynak, amely megpróbálja aláásni a tekintélyét. Kijev felkészült a Kreml által támogatott narratívára, amely az elnök tekintélyével kapcsolatos kételyeket próbálja majd kihasználni, hogy destabilizálja a közbizalmat, különösen az ukrán frontcsapatok körében – mondta egy névtelenséget kérő, Zelenszkij gondolkodását ismerő személy a Bloombergnek.

Háborús helyzetben nincs elnökválasztás Ukrajnában, viszont gondok lehetnek Zelenszkij legitimitásával.
Fotó: AFP

A kérdés kényes időszakban vetődik fel az ukrán vezető számára, akinek egykor megingathatatlan népszerűsége egyre csökken, ahogy a háború harmadik évébe lép és az orosz csapatok offenzívája felerősödik. Félő, hogy az előrenyomulás nyárra lendületet kaphat, ha a szövetségesek nem növelik a lőszerszállításokat, mivel a készletek erősen fogyóban vannak.

Zelenszkij sebezhetőségének egyik tényezője a csökkenő népszerűség. Bár a háborús elnököt az ukrán állampolgárok nagy többsége támogatja, a közvélemény-kutatások szerint tekintélye csökkenőben van. A múlt hónapban a népszerű tábornok, Valerij Zaluzsnij elbocsátása és a frontvonalbeli kudarcok lassú bizalomvesztéshez vezettek.

Csökken az elnök népszerűsége

Talán ennek is betudható, hogy egy, a múlt hónapban készült felmérés szerint többségbe kerültek azok az állampolgárok, akik véleménye szerint az ország rossz irányba halad. A háború kezdete óta ez először fordult elő. A választópolgárok többsége továbbra is azt gondolja, hogy el kellene tekinteni a háborús választásoktól, a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet februári felmérése alapján viszont december óta 9 százalékponttal, 

43 százalékra emelkedett azok száma, akik szerint Zelenszkijnek nem kellene második ciklusra pályáznia.

Az ukrán szövetségesek támogatták Kijev álláspontját, amely szerint az országnak a háborúra kell összpontosítania, nem egy választási kampányra. Zelenszkij szerint ezt az álláspontot megerősítheti Emmanuel Macron francia elnök hamarosan várható látogatása is. A kérdés megítélése azonban messze nem ilyen egyértelmű. Az amerikai kongresszus több republikánus tagja, akik a képviselőházban sikeresen blokkolják az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagot,

a demokrácia megerősítése érdekében választásokat követelnek.

Az ukrán törvények tiltják a választásokat háborús időszakban, amíg a hadiállapot érvényben van. A törvényi megfogalmazás azonban nem teljesen egyértelmű, mert azt is meghatározza, hogy az államfő megbízatása öt évre szól. Az elnöki poszt betöltése két ciklusra van korlátozva.

 

 

11:32

Putyin jólétet ígér az oroszoknak, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezt teljesíteni tudja

Kiszámították, hogy mennyibe kerülhetnek Vlagyimir Putyin választási ígéretei. Az összeg óriási, mintegy 130 milliárd dollár, bár kifizethető. Az orosz költségvetést ugyanakkor nem csak a katonai kiadások durva emelkedése terheli, hanem a szankciók is - az életszínvonal romlása fenyeget a következő években.

11:07

Ukrajna elveszítheti az energiaháborút az oroszokkal szemben

A legnagyobb ukrán magánkézben lévő áramtermelő vezetője szerint az amerikai támogatás késedelme gyengíti Kijev képességét, hogy ellenálljon az áramellátás elleni támadásoknak. A megoldás a megújuló energia lehet, a szélturbinákat például nem lehet egyetlen csapással megsemmisíteni. 

10:17

Moszkva szerint az ukránok 38 drónnal támadták a Krím-félszigetet az éjjel

Az orosz légvédelmi rendszerek vasárnap kora reggel megsemmisítették mind a 38 drónt, amelyet Ukrajna a Krím félszigetre indított - közölte az orosz védelmi minisztérium, miután az ukrán és az orosz közösségi médiában erős robbanásokról számoltak be.

10:16

Szijjártó Péter: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Európa továbbra is háborús pszichózisban szenved, utalt a miniszter Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába.

Szíjjártó Péter szerint az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak. 

ukrán elnökválasztás orosz-ukrán háború Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek