Joe Biden amerikai elnök teljes támogatásáról biztosította az autóipari munkások jogaiért küzdő szakszervezetet csütörtöki, az Illinois állambeli Belvidere-ben tartott kampányeseményén, egyben odaszúrt republikánus elődjének, az újraválasztásáért induló Donald Trumpnak, mondván, sohasem képviselte a kétkezi munkások érdekeit.

US President Joe Biden gestures as he speaks about the economy and the deal between the United Auto Workers (UAW) Union and the big-three automakers, in Belvidere, Illinois, on November 9, 2023. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Joe Biden elnök a UAW szakszervezet pólóját felhúzva tartotta meg beszédét. 
 Fotó: Olivier Douliery / AFP

Az Egyesült Autóipari Dolgozók Szövetségének (United Auto Workers – UAW) tagjait arra kérte, hogy támogassák gazdasági programját és az újraválasztását. Egyúttal a szakszervezet piros pólóját felvéve gratulált annak vezetőjének, Shawn Fainnek a detroiti hármakkal (General Motors, Ford, Stellantis) kötött előzetes megállapodáshoz, amelyben rendezték az ágazatot sújtó nyomasztó bérfeszültségeket, véget vetve a 45 napon át tartó sztrájkhullámnak. 

Biden első amerikai elnökként már októberben nyíltan letette voksát a béremelésért küzdő autóipar munkások mellett, és jelképesen csatlakozott az UAW-dolgozókkal közös sztrájkőrséghez. 

Ilyen szerződést kívánok minden autógyári dolgozónak

– hangoztatta, egyúttal biztatta a UAW vezetését, hogy szervezze meg a munkavállalói érdekképviseletet az ettől betegesen irtózó Teslájánál és a világ legnagyobb autógyártójánál, a Toyotánál, amelyek számos amerikai üzemében dolgoztatják az embereket kollektív szerződés nélkül. 

A Toyota a pozitív munkamorált méltatta

A Toyota rögtön reagált is az elnök szavaira, jelezve, hogy a pozitív munkamorálban és a termelékenység felfuttatásában érdekeltek, s a dolgozóknak önszerveződő módon kell a gondolkodniuk érdekeik védelméről. Ha hagyják – tegyük hozzá. Erről Elon Musk Tesla alapító-vezérigazgató is hosszasan tudna mesélni, ő csírájában fojtja meg a szakszervezeti szerveződéseket, a renitenseket pedig kirúgja, pereljenek, ha akarnak. Cége most nem kommentálta az elhangzottakat.

Members of the United Auto Workers (UAW) pickett outside of the Michigan Parts Assembly Plant in Wayne, Michigan amid rumors that US President Joe Biden may stop by during his visit to Michigan to stand on the pickett lines with UAW workers in Detroit, Michigan on September 26, 2023. Biden traveled to Michigan to lend his support to the striking UAW workers a day before former president Donald Trump was scheduled to visit and hold a rally for UAW workers. (Photo by Matthew Hatcher / AFP)
A szakszervezetek célhoz értek, a detroiti hármak teljesítik a követeléseiket. Fotó: Matthew Hatcher / AFP

Biden beszédében emlékeztetett, hogy önjelölt kihívója, Trump szeptemberben demonstratívan egy olyan autógyárat tartott érdemesnek meglátogatni, ahová nem engedik be a UAW embereit, miközben ő maga a munkások bérkövetelése mellé állt.

Emlékezzetek majd erre

– mondta hallgatóságának az elnök, aki nem véletlen kampányol az autóiparban, a szektorban dolgozók ugyanis Michigan államban például felsorakoztak mögé a 2020. novemberi választáson, fontos körzetet behúzva ezzel. Az amerikai foglalkoztatottak mintegy 10 százalékát képviselő szervezett munkások támogatása kulcsfontosságú lesz számára a 2024-es választáson is.

Joe Biden és Shawn Fain kapcsolata eleinte nem volt problémáktól mentes, később viszont megtalálták a közös hangot, 

az elnök pedig nyíltan felvállalta a szakszervezet követeléseinek támogatását. 

Ennek viszonossági alapon szavazatokban is meg kell nyilvánulni a 2024-es választásokon – mondta a Reutersnek Mark Burton, a Honigman ügyvédi iroda partnere.

Elon Musk egyelőre hallgat

Az elnök és Elon Musk viszonya sem konfliktusmentes, a Tesla-vezér azzal vádolta meg két éve Bident, hogy az elektromos járművekkel kapcsolatos politikáját a szakszervezetek érdekei alá rendeli. 

A felek tavaly februárban elszívták a békepipát, az augusztusban megszavazott inflációellenes törvénycsomagba már számos, a villanyautózást támogató passzus is bekerül, dollártízmilliárdos támogatásokkal fűszerezve. Szakértők szerint azért 

abban a bizonyos békepipában maradhatott némi parázs, amit Biden most felizzíthatott belvidere-i kijelentéseivel. 

Mindenesetre a németországi munkásjogokkal is hadilábon álló Elon Musk egyelőre nem reagált saját közösségi felületein sem.