Az Európai Unióban a nők átlagosan 12,7 százalékkal kevesebbet keresnek óránként, mint a férfiak. A bérszakadék Észtországban számít a legmagasabbnak 21,3 százalékkal, a balti országot Ausztria (18,4 százalék) követte, valamint Svájc és Csehország (egyaránt 17,9 százalék). Olaszországban, Romániában és Belgiumban regisztrálták a legalacsonyabb, öt százalék alatti különbséget a nemek között.

Businessman,Putting,Forward,His,Suggestions,To,Colleagues.,Startup,Business,Team
Fotó: Shutterstock

Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban (17,7 százalék) és az EU másik fontos tagállamában, Franciaországban (13,9 százalék) a bérszakadék meghaladta az uniós átlagot. Magyarországon 17,5 százalékos az eltérés a férfiak javára. Luxemburgban egyetlen uniós országként viszont fordult a kocka, itt a nők 0,7 százalékkal többet vihetnek haza – derül ki az Euronews Next adataiból.

Régiós összevetésben Magyarország középen található: Ausztriában 18,4 százalék, Csehországban 17,9 százalék, míg Szlovákiában 17,7 százalék a szakadék. Horvátországban (12,5 százalék), Szlovéniában (8,2 százalék), Lengyelországban (7,8 százalék) és Romániában (4,5 százalék) viszont jobb a nők helyzete. Azt ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a statisztika 

nem veszi figyelembe az iskolai végzettséget, az életkort, a ledolgozott órákat vagy a munkahely típusát.

Az átlagos bérszakadék mindenesetre fokozatosan javul az unióban, 2012 és 2022 között 3,7 százalékponttal csökkent. Kizárólag hat országban, Szlovéniában, Lettországban, Lengyelországban, Máltán, Svájcban és Litvániában nőtt a nemek közötti különbség. Jelentős javulás regisztráltak Spanyolország (10 százalék), Észtország (8,6 százalék), Izland (8,4 százalék) és Luxemburg (7,6 százalék) esetében.

Miért keresnek kevesebbet a nők?

A nemek közötti eltérések több tényezővel is magyarázhatók. A nők felülreprezentáltak a viszonylag alacsony fizetésű ágazatokban, például az egészségügyben és az oktatásban. Az is rontja a helyzetüket, hogy 2022-ben az EU-ban a nők 28 százaléka dolgozott részmunkaidőben, szemben a férfiak 8 százalékával.

A nők emellett nagyobb valószínűséggel hagyják ott a munkahelyüket, hogy a rokonukat ápolják. Ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a nők foglalkoztatási aránya (83,6 százalék) alacsonyabb az unióban, mint a férfiaké (88,9 százalék), valamint a férfiak általában magasabb pozíciókat töltenek be, mint a nők. Az EU-ban 2021-ben a vezetőknek csak 35 százaléka volt nő. 

Óriási szakadék tátong a nemek között Japánban – háromszor több háztartási munkát végeznek a nők

A japán nők az ország bruttó hazai termékének ötödével egyenértékű háztartási munkát végeznek ingyen, miközben Japánban egyre több a nyugdíjas, akiknek az ápolása nagyrészt ugyancsak a nőkre marad. A kormányzati kabinetiroda kutatóintézete a ki nem fizetett munka értékét úgy számolta ki, hogy az eltöltött időt megszorozta a nemek életkor szerinti átlagbérével.