BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Team,At,Work.,Group,Of,Young,Business,People,In,Smart

Egyre nő a bérszakadék az Egyesült Királyságban

A fizetések nemek közötti különbsége egyre nagyobb, ahogyan csúszik le a globális rangsorban a szigetország.

A PwC szerint a nők átlagosan 90 pennyt keresnek, míg a hasonló végzettségű, és munkakörben dolgozó férfiak kereken 1 fontot tesznek zsebre. 

Összességében, az egész társadalmat vizsgálva a férfiak 14,5 százalékkal keresnek többet, a különbség az előző évben még 14,3 százalék volt.

Az Egyesült Királyság a 13. helyről a 17. helyre csúszott vissza a PwC éves, 33 OECD-országot vizsgáló Women in Work indexében.

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Királyság folyamatosan lemaradt az OECD átlagához képest a bérszakadékot illetően, és a jelenlegi fejlődési ütem mellett csaknem fél évszázad kell ahhoz, hogy megszűnjön a nemek közötti bérszakadék az Egyesült Királyságban

– mondta Tara Shrestha Carney, a PwC közgazdásza.

Team,At,Work.,Group,Of,Young,Business,People,In,Smart
Vajon ki mennyiért dolgozik?
Fotó: G-Stock Studio

A jelentés szerint a nemek közötti bérszakadék az életkor előrehaladtával növekszik, a 46 és 65 év közötti nők körében már a különbség kétszer akkora, mint a 30 év alattiak körében. Ez részben az anyasággal magyarázható, ugyanis a szülés után néhány évet kihagynak a nők a munkában, így akkor a fizetésük sem nő, emellett a gyerekgondozásból is általában nagyobb részt vállalnak, a karrierjük rovására.

Kiemelten fontos, hogy a dolgozó szülőket, – kiváltképp ha kisgyermek mellett vállalnak munkát –, kiemelten támogassák. Nem kizárólag az anyagiakra kell gondolni, ugyanis a rugalmas, és a hibrid munkavégzés, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás biztosítása egyaránt visszaterelheti a nőket a munka világába 

– mondta Ian Elliott, a Pwc Nagy-Britanniai leányvállalatának személyzeti igazgatója.    

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023-ban az Egyesült Királyságban a nemek közötti bérszakadék az összes alkalmazott keresetét figyelembe véve 14,5 százalék volt.



 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.