Közélet

Moszkvai terrortámadás: orosz jogvédők szerint nem szabad megkínozni a merénylőket

A moszkvai terrortámadás feltételezett elkövetőin brutális kínzás nyomai látszottak, amikor bevezették őket a bírósági tárgyalásra. A közösségi médiában olyan felvételek terjedtek el, amelyeken a vádlottakkal szembeni kegyetlen bánásmód látható. Az orosz emberi jogi biztos önmérsékletre szólította fel a hatóságokat.

A hatóságok ne kínozzák meg az őrizetbe vett, feltételezett merénylőket – mondta az orosz emberi jogi biztos, Tatjana Moszkalkova.

Moszkvai terrortámadás: orosz jogvédők szerint nem szabad megkínozni a merénylőket.
Fotó: Tatjana Makejeva / AFP

A feltételezett elkövetők az elfogás és fogva tartás közben olyan sérüléseket szenvedtek el, amelyek nem voltak szükségszerűek az intézkedéskor. Ezekért a cselekményekért senkit nem vontak felelősségre, pedig a vádlottak megkínzása teljességgel megengedhetetlen

– jelentette ki Moszkalkova egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a büntetőeljárás minden mozzanatát a törvényeknek megfelelően kell végrehajtani – írta meg a Moscow Times.

Az orosz hatóságok 11 embert vettek őrizetbe azt követően, hogy pénteken fegyveresek betörtek egy moszkvai koncertterembe, és lövöldözni, valamint gyújtogatni kezdtek. A terrortámadásban 139 ember halt meg.

Az elfogott vádlottakról a közösségi médiában olyan felvételek jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a hatóság megkínozta őket. Hozzá kell tenni, hogy az orosz sajtóban külön kiemelték, hogy a terjedő felvételek hitelességét nem lehet ellenőrizni.

A moszkvai terrortámadás után a halálbüntetés visszaállítását fontolgatja Oroszország

A halálbüntetést sosem törölték el Oroszországban, de a visszaállítása mégsem feltétlenül egyszerű, van, aki szerint ahhoz alkotmánymódosításra lenne szükség. Az sem egyértelmű, hogy a kivégzéssel való fenyegetés visszatartaná-e a vallási fanatikusokat.

A szóban forgó felvételeken a négy főgyanúsított különösen kegyetlen kínzása látható. Az egyik férfinak a videók szerint levágták a fülét, és a szájába tömték, egy másiknak pedig áramot vezettek a nemi szervébe. A harmadik vádlott arcát vágások és zúzódások borították, amikor bevezették a bíróságra, a negyediket pedig eszméletlenül tolták be a tárgyalóterembe egy hordágyon.

A Reuters arról írt, hogy a közösségi médiában terjedő kegyetlen felvételeken látható személyek megegyeznek a bíróságra bevezetett vádlottakkal.

A Kreml nem reagált azokra a megkeresésekre, hogy valóban megkínozták-e a vádlottakat. A moszkvai bíróság a négy fővádlott tárgyalásának a végéig letartóztatásba helyezte a másik hét elfogott személyt. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, de az orosz elnök, Vlagyimir Putyin továbbra is Ukrajnával hozza összefüggésbe a merényletet.

 

moszkva kínzás Oroszország terrortámadás terror
Kapcsolódó cikkek