Közélet

Sürgősen pótolni kell a covid miatt elmaradt kanyaróoltásokat a WHO szerint

A védőoltással megelőzhető fertőzés miatt világszerte kétszer annyi országban tört ki járvány tavaly, mint 2022-ben. Ennek egyértelműen az elmaradt oltások lehetnek az okai.

A gyermekek beoltása kanyaró ellen létfontosságú azokban az országokban, ahol ez elmaradt a koronavírus-járvány miatt – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik magas rangú vezetője kedden.

Time,To,Vaccinate,Concept.,Closeup,Cropped,View,Of,Unrecognizable,Young
Fotó: Shutterstock

Kate O’Brien, a WHO immunizációért felelős igazgatója egy online sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy 

több mint ötven országban tört ki nagyszabású és robbanásszerűen terjedő kanyarójárvány az elmúlt évben, kétszer annyiban, mint 2022-ben.

Az influenzaszerű tünetekkel és bőrkiütéssel járó, rendkívül fertőző vírus által okozott kanyaró akár halálos kimenetellel is járhat, de két védőoltással megelőzhető.

A védőoltási kampányok azonban világszerte akadoztak a koronavírus-járvány miatt, Kate O’Brien szerint így hozzávetőlegesen 60 millió gyermek nem kapta meg a védőoltást. Hozzátette, hogy létfontosságú a lemaradás behozása.

Hétfőn az amerikai járványügyi központ (CDCP) szintén sürgette a kanyaró elleni védőoltások beadását a világszerte növekvő esetszámok miatt.

 

kanyaróoltás kanyaró Egészségügyi Világszervezet (WHO)
Kapcsolódó cikkek