Közélet

Telegramot és kriptót is használhattak a moszkvai támadáshoz a terroristák

Az Iszlám Állam is halad a korral és online toborozza tagjait, de a finanszírozást is igyekszik elektronikusan megoldani.

Egy olyan kriptotárcát azonosított a Ria Novoszty orosz hírügynökség, melynek köze lehetett a Moszkva melletti múlt heti terrortámadáshoz. A tárca címét a Horaszán hangja Telegram-csatornán is posztolták adománygyűjtés céljából és a beszámoló alapján az a TRON blokkláncon volt megtalálható.

A view shows the burnt-out Crocus City Hall concert venue in Krasnogorsk, outside Moscow, on March 26, 2024. At least 139 people were killed when gunmen in camouflage stormed Crocus City Hall, shooting spectators before setting the building on fire in the most fatal attack in Europe to have been claimed by Islamic State jihadists. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: AFP

A kérdéses tárcát az időközben megszűnt Telegram-csatorna adminisztrátora, a Mavlavi_56 néven ismert felhasználó tette közzé március 12-én több szélsőséges Telegram-csatornán és arra egy nappal később érkezett először utalás, 2,19 dollár értékben.

A hírügynökség egy forrása szerint a Horaszán hangja csatornát korábban terroristák toborzására használták és egy másik ügyről beszélve Daria Lebegyeva a szentpétervári bíróság sajtószolgálatának vezetője is arról beszélt, hogy 

az Iszlám Állam előszeretettel használja a Telegramot terroristák toborzására, ám nem említett név szerint csatornákat.

Mavlavi_56 egy másik Telegram-csatorán háromszor is közzétette a tárca címét, melyen pár nap alatt 2525 dollár (nagyjából 920 ezer forint) fordult meg. A támadás után nem volt a tárcához köthető pénzmozgás.

A hír ugyanakkor alig pár nappal azután érkezett, hogy a brit és amerikai hatóságok egy orosz kriptotőzsde ellen indítottak vizsgálatot szankciósértés miatt, melyhez szintén a TRON blokkláncot használták. A közismert, több ország hatóságai által is keresett Justin Sunhoz köthető blokklánc a kripto dollárhoz kötött eszközének, az USDT-nek is fontos tranzakciós útja, az össze kibocsátott kriptodollár több mint a fele ezen a felületen tanyázik a Tether honlapja szerint. Az ugyanakkor a Ria Novoszty beszámolójából nem derül ki, hogy milyen kriptoeszközt használtak a tranzakciókhoz.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni háborúját kirobbantó terrortámadása után arra is fény derült, hogy a palesztin csoport is szívesen fogadott el adományokat a digitális eszközök segítségével.

 

telegram kripto blokklánc Iszlám Állam terror
Kapcsolódó cikkek