Közélet

Az Egyesült Államok nem indít támadást Irán ellen - összefoglaló

Az Egyesült Államok a jövőben is segíti Izrael védelmét, de nem tervez háborút indítani Irán ellen, a perzsa állam elleni izraeli csapásokban pedig nem vesz részt.

Joe Biden amerikai elnök telefonon figyelmeztette Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt egy Irán elleni katonai akcióban, ha Izrael úgy dönt, hogy csapást mér iráni célpontokra – árulta el a Fehér Ház egyik tisztségviselője a Reutersnek.

TEL AVIV, ISRAEL - OCTOBER 18: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ISRAELI GOVERNMENT PRESS OFFICE (GPO) / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) US President Joe Biden (L) and Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) meet in Tel Aviv, Israel on October 18, 2023. GPO/ Handout / Anadolu (Photo by GPO/ Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Biden nem tervez háborúzni Iránnal / Fotó: AFP

Az elnök szavait megerősítette John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója is: Kirby az ABC televízió This Week című műsorában közölte, hogy Washington továbbra is segíteni fogja Izrael védelmét, de nem akar háborút a perzsa állammal. Az izraeli válaszlépésekről a haditanács fog döntést hozni, az Egyesült Államok pedig arra törekszenek, hogy a zsidó állam visszafogottságot tanúsítson.

Ez történt eddig

Szombat este Irán megtámadta Izraelt: az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában több mint 300 drónt és rakétát lőttek ki a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Teherán egy hírszerzési központot és egy Negev-sivatagban lévő légi támaszpontot vett célba. 

Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát. Az eset közvetlen előzménye, hogy április elsején az izraeli légierő csapást mért az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, ahol megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét. 

Az iráni tisztviselők szerint az akciót azokra a szolgálatokra korlátozták, amelyeket Izrael a szíriai nagykövetség megtámadására használt, mivel nem céljuk eszkaláció. Sőt, az iráni külügyminiszter közölte: Teherán tájékoztatta az Egyesült Államokat arról, hogy a zsidó állam elleni támadása korlátozott és önvédelmi célú lesz, továbbá a szomszédos országokat 72 órával korábban tájékoztatta a csapásokról.

Oroszország, Kína, Franciaország, Németország és az arab államok – Egyiptom, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – önmérsékletre szólították fel a feleket. Az elemzők szerint a perzsa állam kimért akciót hajtott végre, amivel elkerülte az arcvesztést, de az ország további szankciókkal nézhet szembe.

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

 

izraeli háború Amerikai Egyesült Államok (USA) irán Izrael Joe Biden
Kapcsolódó cikkek