Közélet

Irán szerint elérte a célját a támadás

Teherán szerint az éjszakai akciót azokra a szolgálatokra korlátozták, amelyeket Izrael a szíriai nagykövetség megtámadására használt.

Az Izrael elleni éjszakai támadás minden célját elérte – jelentette ki az iráni fegyveres erők vezetője, Mohammad Bagheri. Hozzátette: egyetlen városi vagy gazdasági központot sem vettek célba iráni drónok és rakéták. Bagheri közölte, hogy a két létesítményt vettek célba: az egyik a hírszerzési központ volt, amely a szükséges információkat szolgáltatta az iráni konzulátus lerombolásához szükséges csapáshoz.

A handout picture provided by the Iranian Army media office on January 19, 2024, shows the launch of a missile during a military drill at an undisclosed location in southern Iran. (Photo by Iranian Army office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /IRANIAN ARMY MEDIA OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A másik pedig a Nabatim légi bázis, ahonnan a bombázó F-35-ös gépek felszálltak. A tábornok szerint ez a két központ jelentős károkat szenvedett és működésképtelenné vált. A parancsnok azt is elmondta, hogy az iráni hatóságok üzenetet küldtek az Egyesült Államoknak, amelyben figyelmeztettek Washingtont: ha a következő lehetséges iráni akciókban együttműködnek Izraellel, akkor a bázisaik nem lesznek biztonságban.

Nem áll szándékunkban folytatni ezt a műveletet, de ha a cionista rezsim bármilyen akciót hajt végre az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, akár a mi földünkön, akár a hozzánk tartozó központokban Szíriában vagy máshol, a következő műveletünk sokkal nagyobb lesz, mint ez

– fogalmazott a katonatiszt. Az állami televíziónak nyilatkozó Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda főparancsnoka pedig azt mondta, hogy az éjszaka végrehajtott művelet nagyobb léptékű is lehetett volna. Szerinte az akciót azokra a szolgálatokra korlátozták, amelyeket Izrael a szíriai nagykövetség megtámadására használt.

Eddig Irán elkerülte, hogy közvetlenül belépjen a harcba, bár helyi szövetségesei többször támadtak izraeli és amerikai célpontokra. Az elemzők korábban arról beszéltek, hogy az ország vezetése nem akar totális háborút Izraellel vagy az Egyesült Államokkal, amely veszélyeztetné hatalmának megtartását. Erre utalhat az is, hogy Teherán nem támadott civil területeket.

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

 

izraeli háború közel-kelet irán Izrael
Kapcsolódó cikkek