Közélet

Oroszország is megszólalt az iráni támadás kapcsán

Az orosz külügyminisztérium közölte: bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat, valamint fontosnak tartják, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájárulnak.

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban. 

Mintegy 300 drónnal és rakétával támadta Irán Izraelt / Fotó: AFP

A minisztérium közölte: bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat, valamint fontosnak tartják, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájárulnak. Szombat este Irán célba vette Izraelt, az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. 

Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét. Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap reggel pedig megesküdött, hogy országa győzelmet fog aratni. 

A közel-keleti fejleményekre Orbán Viktor is reagált.

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

izraeli háború oroszország közel-kelet irán Izrael
Kapcsolódó cikkek