Közélet

Az izraeli külügyminiszterrel egyeztetett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter szerint Magyarország a nemzetközi közösség tagjaként az elmúlt időszakban folyamatosan az eszkaláció elkerülése érdekében érvelt, és reményét fejezte ki, hogy egy nagy, a globális biztonságot veszélyeztető konfliktus még mindig megelőzhető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy Jiszráel Kac izraeli tárcavezetővel telefonon áttekintette az éjszakai támadás alapján kialakult helyzetet. Szijjártó biztosította a politikust, hogy Magyarország szolidáris Izraellel és az izraeli emberekkel, valamint határozottan elítélte a zsidó államot ért támadást.

Szijjártó Péter szerint Magyarország szuverenitásának megóvása a tét a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választásokon.
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A magyar külügyminiszter hozzátette: Magyarország a nemzetközi közösség tagjaként az elmúlt időszakban folyamatosan az eszkaláció elkerülése érdekében érvelt, és reményét fejezte ki, hogy egy nagy, a globális biztonságot veszélyeztető konfliktus még mindig megelőzhető.

Szijjártó ma korábban arról beszélt, hogy az Izraelben élő, magyar állampolgársággal is rendelkező állampolgárok, valamint az ideiglenesen ott tartózkodók, turisták vagy üzleti, oktatási céllal kiutazott magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak. Iránban pedig  egy magyar család jelezte, hogy el kívánják hagyni az országot.

Izrael hamarosan dönt a válaszcsapásról

A hamarosan összeülő izraeli haditanács, amelynek tagjai között van Benjamín Netanjáhú miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter, felhatalmazást kapott, hogy döntsön az izraeli válaszlépésekről. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is, arra törekszenek, hogy a zsidó állam visszafogottságot tanúsítson az iráni csapást követően.

 

 

izraeli háború irán Izrael Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek