Közélet

Egyre több támadás éri az ukrán mentősöket

Az ukrajnai háború kitörése óta a WHO 1682 támadást regisztrált Ukrajnában az egészségügyi ellátórendszer ellen, aminek következtében a dolgozók és a páciensek közül 128-an vesztették életüket, illetve 288-an sebesültek meg.

Számos támadás érte az utóbbi hónapokban a mentősöket és az egészségügyi szállításokat Ukrajnában – hívta fel a figyelmet csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A herszoni sürgősségi egészségügyi ellátóközpont vezetője, Halina Zaldan szerint sok mentőscsapat kerül tűz alá útban rendeltetési helyére, vagy még állomáshelyén.

Blast At Residential High Rise In Kyiv
Fotó: AFP

Zaldan szerint a mentősök a sebesülés, illetve a halálozás jóval nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint más egészségügyi alkalmazottak. A WHO szerint az idei első negyedévben 68 támadást regisztráltak az ukrán egészségügyi rendszer ellen, ebből 12 mentősök ellen irányult. Ez idő alatt négy dolgozó megsebesült és ketten életüket vesztették.

Emanuele Bruni, a WHO ukrajnai térségért felelős illetékese kijelentette, hogy januárban és márciusban szinte mindennap történtek ilyen támadások, amelyek legtöbbjét nehézfegyverekkel hajtották végre. A WHO ismét követelte, hogy a harcoló felek tartsák tiszteletben az egészségügyi dolgozók és a páciensek védelmét.

Az ukrajnai háború kitörése óta a WHO 1682 támadást regisztrált Ukrajnában az egészségügyi ellátórendszer ellen, aminek következtében a dolgozók és páciensek közül 128-an vesztették életüket, illetve 288-an sebesültek meg.

Egyre fiatalabbakat soroznak be Ukrajnában

Az Oroszországgal vívott háború súlyos áldozatokat követelt Ukrajnában, ezért új mozgósítási törvényt fogadtak el, amelynek alapján már 25 éves fiatalok is behívhatók. Keleti szomszédunknak sürgősen szüksége van további csapatokra, mivel az Oroszországgal vívott háború a harmadik évébe lépett, és súlyosan megviselte az ország katonai erőforrásait.

 

ukrajna mentősök elleni támadás orosz-ukrán háború mentősök
Kapcsolódó cikkek