Közélet

Izrael nem engedi a török segélyeket Gázába

Izraelnek nem mindegy a segélyszállítmányok eljuttatásának módja. Habár Törökország ősz óta több tízezer tonna humanitárius segélyt küldött a Gázai-övezetbe, Izrael most megtiltotta, hogy a jövőben légi úton juttassa el a létfontosságú szállítmányokat. A törökök Izrael elleni intézkedésekkel válaszolhatnak.

Izrael visszautasította Törökország csatlakozási kérelmét a Gázai övezetben élő palesztinok légi úton történő segélyezéséhez – jelentette be Hakan Fidan török külügyminiszter hétfőn az MTI tudósítása szerint.

Az izraelieknek nem mindegy a segélyszállítmányok eljuttatásának módja.
Humanitarian aid parcels attached to parachutes are airdropped from a military aircraft over the central Gaza Strip on March 21, 2024, amid the ongoing violence between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by AFP)
Izrael nem engedi, hogy Törökország a képen látható módon, légi úton is segélyezze a gázai palesztinokat / Fotó: AFP

A Gázai övezet ellen indított izraeli hadműveletet elutasító, azonnali tűzszünetet sürgető ankarai vezetés már több tízezer tonna humanitárius segélyt küldött az övezetbe a fegyveres konfliktus tavaly októberi kiújulása óta. A törökök most ezek eljuttatásának módjait kiterjesztenék a légi szállításra is. 

Az Egyesült Államok március óta szállít légi úton segélyeket Hollandia, Franciaország, Spanyolország és más államok közreműködésével Gázába.

Fidan szerint jelezték „a török légierő teherszállító repülőgépeinek a humanitárius segélyművelethez való csatlakozási szándékát”. Hétfőn azonban „megtudtuk, hogy Izrael elutasította a kérésünket, a jordániai hatóságok támogatása ellenére”.

Nincs mentség Izrael számára az éhező gázai lakosságnak szánt segélyezi kísérlet megakadályozására

– mondta Fidan.

Bejelentette, hogy Törökország válaszul egy sor új intézkedést hozott Izrael ellen. Mint mondta, a már a török elnök által is jóváhagyott intézkedéseket lépésről lépésre tervezik végrehajtani, és csak akkor szüntetik meg őket, ha Izrael tűzszünetet hirdet, és megszakítás nélkül beengedi a Gázai övezetbe a humanitárius segélyeket.

Döntött a Nemzetközi Bíróság: Izraelnek be kell engednie a segélyszállítmányokat Gázába

Éhínség kezd kialakulni Gázában, ezért Izraelnek kötelező beengednie a segélyszállítmányokat a hágai bíróság szerint. Azonban a testület már január végén is hozott hasonló döntést.

 

 

izraeli háború Izrael Törökország segélyszállítmány gázai övezet
Kapcsolódó cikkek