„A hatékonyabb ellátás miatt az ellenőreink a munkafolyamatokat fogják vizsgálni a kórházakban, valamint a betegek jelenlétét is ellenőrizni fogják, azonban igazoltatásra nem fog sor kerülni” – közölte a Belügyminisztérium az RTL Híradóval.

Kórház korhaz-05
A kórházi dolgozók jelenlétét és munkáját ellenőrök fogják vizsgálni / Fotó: Németh András Péter

Az Országos Kórházi Főigazgatóság levélben értesítette az állami intézményeket, hogy mostantól 

az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját, valamint jelenlétüket a hét bármelyik napján, minden napszakban váratlanul ellenőrizhetik, legalább kétfős felügyelőcsoportokkal.

Az úgynevezett Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat elindításáról a Belügyminisztérium döntött, 

az ellenőrzések célja pedig hivatalosan az, hogy hatékonyabbá tegyék az ellátás.

A munkaidő betartása mellett 

  • a betegjogok biztosítását, 
  • a hosszú várakozási idők és várólisták kialakulásának okait, valamint 
  • az állami források szabályos felhasználását is vizsgálni fogják. 

Ez kiterjed a betegek jelenlétére is, ám a Belügyminisztérium azt írta, hogy igazoltatás nem lesz, mindössze „vizuálisan fogják ellenőrizni” őket.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson Sopron megyei elnöke aggályait fejezte ki az új rendszerrel kapcsolatban, amely szerinte nem nyújt megoldást az orvos- és ápolóhiányra, ahogyan a kórházak finanszírozási problémáira sem.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint azonban az ellenőrzéseknek magukban kellene foglalniuk a jelenléti íveket is, ugyanis a dolgozók az átadási feladatok miatt általában hamarabb érkeznek és később távoznak, de ezt a pluszmunkát nem számolják el nekik. Ők úgy számolnak, hogy a pluszmunka havonta egy teljes műszakot is kitesz, ezért a dolgozók átlagosan 20-30 ezer forinttal kevesebb fizetést visznek haza.

Több tízmilliárdnyi pluszforrást biztosít a kormány a kórházak adósságrendezésére

Tavaly az egészségügyi intézmények a lejárt kötelezettségállományaik csökkentése érdekében több mint 90 milliárd forint összegű támogatást kaptak.