Megszünteti aranyvízumprogramját Spanyolország, mely jelentős ingatlanbefektetésért cserébe adott tartózkodási engedélyt az Európai Unión kívülieknek – közölte hétfőn az ország miniszterelnöke, Pedro Sanchez.

Barcelona,,Spain-september,18,,2022.,Showcase,Of,A,Real,Estate,Agency, aranyvízum, spanyol ingatlan
Fotó: Shutterstock

A spanyol kormányfő szerint mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a megfizethető lakhatás jog legyen és ne spekulatív üzlet. Jelenleg az unión kívül polgároknak jelzálog nélkül kell legalább 500 ezer euró (közel 195 millió forint) értékű ingatlant venniük, hogy megkapják a tartózkodási engedélyt. Ennek birtokában három évig élhetnek és dolgozhatnak az országban – írja a Reuters.

Sanchez felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a vízumoknak a 94 százaléka olyan nagyvárosi ingatlanbefektetésekhez köthető, melyek piaca szinte lehetetlenné teszi, hogy a már ott élők is megfelelő lakhatáshoz jussanak. A kérdést a miniszterelnök kedden viszi a kabinet elé, miután megvizsgálta a lakhatási minisztérium által benyújtott jelentést.

Az aranyvízum programját a szomszédos Portugália is átalakította a közelmúltban, és kivette belőle az ingatlanbefektetés lehetőségét. 

Azonban befektetési alapok segítségével továbbra is portugál vízumhoz juthatnak az unión kívüliek. Az Európai Bizottság biztonsági okokra hivatkozva szeretné elérni, ha a tagállamok megszüntetnék a hasonló lehetőségeket.

Az utóbbi időben egyébként a magyarok is egyre szívesebben vásárolnak lakást vagy nyaralót Spanyolországban, különösen Costa del Sol térségében. A kedvelt tengerparti nyaralóövezetben r az árak is jelentősen megemelkedtek az elmúlt évben, így nem csoda, ha a spanyol kormány igyekszik gátat szabni a lakások drágulásának.