Közélet

Dróncsapással szüntették meg egy régió áramellátását az oroszok

A Harkivi terület mellett a Szumi területet is célba vette az orosz hadsereg. Éjjel drónokkal vették célba az ukránok kritikus infrastruktúráját.

Szerdára virradó éjjel Oroszország újabb jelentős támadást hajtott végre az ukránok kritikus infrastruktúrája ellen. Ezúttal Szumi térségében drónokkal támadták az energetikai létesítményeket – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Fire After Shahed's Attack
dróntámadás
A dróncsapás komoly károkat okozott a Szumi térségben / Fotó: AFP

A régió katonai adminisztrációjának beszámolói szerint az orosz hadsereg iráni gyártmányú Shahed pilóta nélküli légi járművekkel támadta a Sosztka és Konotop városokban lévő célpontokat. Az akció részben sikeres volt, hiszen sikerült fennakadásokat okozni a térség áramellátásában, ugyanakkor a károk nem helyreállíthatatlanok.

A Szumi Regionális Katonai Igazgatóság a Facebook-oldalán arról adott tájékoztatást, hogy az orosz támadás által okozott károk, és következményeinek felmérése még folyamatban van. Már zajlik a munka az áramellátás helyreállításán. Ugyanakkor továbbra is érvényben marad a légiriadó.

Az éjszakai támadás nagy valószínűséggel egy nagyobb művelet része. Miután az orosz hadsereg a Harkivi területen az elmúlt hetekben a korábbaiknál nagyobb katonai aktivitást mutat, az ukrán hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov úgy nyilatkozott, hogy információik szerint az ellenség a harkivival egyidejűleg a Szumi régió megtámadását is tervezi. Ukrán beszámolók szerint ugyan az orosz-ukrán határhoz közeli oroszországi Szudzsa városában jelenleg nem észlelhetők nagy létszámú orosz csapatok, azonban Moszkva bármikor képes erőit átcsoportosítani, hogy egy újabb támadást indíthassanak meg ebben az irányban is.

Oroszország taktikai atomfegyverek használatára képzi hadseregét

A hadgyakorlat célja, hogy a katonák az Iszkander műveleti-taktikai rakétarendszer rakétáinak indítására való felkészülést gyakorolják. Oroszország korábban azt közölte, hogy csak abban az esetben használnának nukleáris fegyvereket, ha az ország szuverenitása lenne veszélyben.

 

áramellátás drón orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek