Immár 19 napja tart az oltatlanok kötelező karanténja ellen tüntető kanadai kamionsofőrök megmozdulása. Bár vasárnap a hatóságok legalább két tucat résztvevőt letartóztattak, és járhatóvá tették a blokád alá vont Ambassador hidat, amely az Amerikai Egyesült Államok és Kanada közötti legfontosabb közúti kereskedelmi folyosó, a demonstrálók jelentős része továbbra is Ottawában maradt, és folytatja figyelemfelhívó tevékenységét.

Az elhúzódó tüntetés folytatásához azonban nemcsak időre, hanem pénzre is szükség van. A demonstrációt támogató közösségi finanszírozási kampányt a GoFundMe befagyasztotta, miután a kezdetben békés megmozdulás kapcsán több erőszakos és törvénytelen cselekedet is történt. A másik közösségi finanszírozási kampányukat pedig hackerek támadták meg.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tovább fokozná a Szabadság Konvoj pénzügyi nehézségeit, ugyanis példátlan lépésre szánta el magát – számolt be róla a BBC.

A miniszterelnök egy sürgősségi törvényre hivatkozik, amely lehetővé tenné, hogy a bankok bírósági végzés nélkül is befagyaszthatják a demonstrációban részt vevők számláit.

Trudeau hozzátette, hogy a tervezett intézkedések időben korlátozottak, észszerűek és arányosak lesznek, a kanadai hadsereg bevetése egyelőre nincs napirenden.

Ez a kanadaiak biztonságáról, az emberek munkahelyeinek védelméről szól

– nyilatkozta a kormányfő, aki igyekezett megnyugtatni a helyi sajtót arról, hogy a jogszabályokat ideiglenesen és nagyon specifikus módon fogják alkalmazni.

Fotó: ED JONES/AFP

Kibővítik a rendőrök jogköreit is, a hatóságok több eszközt kapnak a tüntetők bebörtönzésére vagy megbírságolására, valamint a kiemelt infrastruktúrák védelmére.

A kritikusok most felemlegetik azt, hogy a miniszterelnök korábban támogatásáról biztosította azokat az indiai farmereket, akik 2021-ben közel egy éven keresztül blokkolták az Újdelhi felé vezető autópályákat.

Kanada mindig kiáll a békés tiltakozás joga mellett

– nyilatkozta akkor Trudeau.

Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kanadai bankok bírósági végzés nélkül is befagyaszthatják a tüntetésekhez köthető személyek privát számláit. Szintén felfüggeszthetik a demonstrálók gépjármű-biztosításait.

Hozzátette, hogy kiterjesztik Kanada terrorizmusfinanszírozási szabályait a kriptovalutákra és a közösségi finanszírozási (crowdfunding) platformokra is.

A hivatkozott törvény az 1988 óta hatályban lévő vészhelyzeti törvény, amelyet csak olyan sürgős és kritikus helyzetben lehet alkalmazni, amely súlyosan veszélyezteti a kanadaiak életét, egészségét vagy biztonságát. A törvényes tiltakozások nem minősülnek ilyen szituációnak. A vita most azon megy, hogy a Szabadság Konvoj törvényes demonstrációnak számít-e, vagy az erőszakos események miatt már nem tartozik ebbe a kategóriába.

Az ottawai tüntetések egyik vezetője, Tamara Lich az AP-nek nyilatkozva elítéli Trudeau lépését.

Nincsenek olyan fenyegetések, amelyek megijesztenének minket. Tartani fogjuk a frontvonalat

– mondta Lich.

Ontario állam konzervatív miniszterelnöke, Doug Ford támogatásáról biztosította a szövetségi kormányt. François Legault québeci miniszterelnök ugyanakkor a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a vészhelyzeti törvényre való hivatkozás olajat önthet a tűzre.