Súlyos zavarok léptek fel a fekete-tengeri hajózásban az ukrajnai háború miatt. A harcok a hajón dolgozókat és a globális ellátási láncot is veszélyeztetik – számolt be a Fox Business.

Oroszország ukrajnai inváziójának következtében hajók százai rekedtek az ukrán kikötőkben, egy bangladesi teherhajót pedig talált ért szerdán, a legénység egyik tagja életét vesztette, többen pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Az orosz invázió óta ez volt az ötödik kereskedelmi hajó, amelyet bombatalálat ért.

Fotó: AFP

Az ukrajnai háború súlyos következményekkel jár a nemzetközi szállításra, valamint a globális ellátási láncokra nézve. Becslések szerint mintegy 3500 tengerész rekedt 200 hajón az ukrán kikötőknél.

Az ukrán hatóságok az orosz haderőt hibáztatják a bombázásokért, Moszkva azonban tagad. Az orosz haderő rakétákkal veszi célba az ukrán kikötőket, ami része az Ukrajna déli partjai feletti irányítás megszerzésének annak érdekében, hogy elvágják Ukrajnát a tengeri kikötőktől.

Fotó: AFP

A szállítás leállása az egekbe lökte a gabonafélék árát . A búza ára 55 százalékot ugrott az invázió óta, és a kukorica is drágult. Utóbbiból Ukrajna felel a globális 16, Oroszország pedig a 30 százalékáért.

Luxuscikké teheti a kenyeret az ukrajnai háború

Bár több ezer kilométerrel arrébb van, mégis komoly hatása lehet: már a közel-keleti vacsoraasztaloknál is érezni lehet az ukrajnai háború következményeit.

„A globális gabonakínálati sokk a legnagyobb az 1970-es évekbeli olajválság óta. Mindez élelmiszerhiányt jelenthet a Közel-Keleten és Afrikában, valamint világszerte elszabadulhat az infláció” – mondta Salvatore Mercogliano, az észak-karolinai Campbell Egyetem professzora, egykori tengerész.