Az érintet vállalatok legfeljebb 400 ezer eurós támogatásban részesülhetnek és energiaszámlájuk 30 százalékát térítheti meg az adott állam az EB szerdán kibocsátott útmutatása alapján. Utóbbi támogatás nem haladhatja meg a 2 millió eurót. A Reuters szerint az intézkedés az energiaintenzív szektorokra szabott, így az az alumínium és más fémek, üvegszálak, cellulóz, műtrágya, hidrogén és más alapkémiai termékek gyártói számára kedvez.

A támogatásra szükség is lesz, a szankciók ugyanis több ezer vállalatot érintenek, kezdve a légitársaságokkal, folytatva a turizmusban dolgozó cégekkel egészen az autóipar képviselőiig.

Igaz a Bizottság az egyes támogatandó szektorokat egyelőre nem nevesítette. Jut a támogatásból a mezőgazdasági, halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozásoknak is, ők akár 35 ezer eurót is kaphatnak, míg a likviditási gondokkal küzdő vállalkozások állami garanciát kaphatnak a hitelekre, támogatott kölcsönökre. Azt nem határozta meg a Bizottság, hogy mely cégek kaphatják meg a maximális támogatást. A szabályok fellazítása egyelőre az év végéig szól, azonban a kedvezményekben nem részesülhetnek az orosz kézben lévő vállalkozások.

Margrethe Vestager szerint Brüsszel köttelessége a szankciók miatt nehéz helyzetbe került uniós vállalatok megsegítése Fotó: Abdesslam Mirdass / AFP

"Az Oroszország ellen elfogadott szankciók az európai gazdaságot is megviselik, és ez a következő hónapokban is így lesz. A háború gazdasági hatásait enyhítenünk kell, és támogatnunk kell a súlyosan érintett vállalatokat és ágazatokat" – hangsúlyozta a rendelet mellé kiadott közleményében Margrethe Vestager, a Bizottság alelnöke.