A belga székhelyű SWIFT üzenetküldő rendszer kedden közölte, hogy várja a listát azokról az orosz bankokról, amelyeket a nemzetközi szankcióknak eleget téve le kell kapcsolnia. A lekapcsolásról az Egyesült Államok, az Kanada és az Egyesült Királyság már a hétvégén megállapodott, de az érintettek nevét még nem tették közzé.

A Bloomberg értesülése szerint az EU hét bank lekapcsolásáról egyeztet, és a tervezet szerint nincs köztük a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank, sem pedig a Gazprombank. Szerepel viszont a listán a VTB és a Bank Rosszija, valamint a Bank Otkritie, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Sovcombank és a Vnyesekonombank. Az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta az értesülést.

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP

A VTB a második legnagyobb orosz bank, amely a rendszer eszközeinek mintegy ötödét birtokolja, és amellyel szemben az Egyesült Államok a legszigorúbb szankciókat vezette be, megtiltott mindennemű tranzakciót vele amerikai entitásoknak. Washington szankciók alá vette az eszközállomány alapján harmadik legnagyobb orosz banknak számító Sovcombankot is, valamint a Novikombankot és a Promsvyazbankot, amelyek az orosz védelmi szektort finanszírozzák.